Hlavní obsah

Tak ještě jednou. Naposledy. Legendární Nadal má o konci jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ví, že se blíží konec. Definitivní. Španělská tenisová legenda Rafael Nadal si pomalu, ale s o to větší jistotou odškrtává poslední dny své neuvěřitelné kariéry. Držitel dvaadvaceti grandslamových titulů zkusí do své sbírky přidat čtyřiadvacátou, závěrečnou sezonu. Rok 2024 bude podle jeho vlastních slov tím úplně posledním.

Foto: Albert Gea, Reuters

Rafael Nadal má o své poslední sezoně jasno

Článek

Psal se rok 2001, když si černovlasý patnáctiletý Rafael Nadal vyzkoušel díky divoké kartě pořadatelů domácí turnaj v Madridu. Nadějný mladíček z Mallorky bez jediného bodu v žebříčku padl v prvním kole s krajanem Guillermem Platelem, hráčem osmé stovky.

Od té doby se začal psát příběh jednoho z největších velikánů světového tenisu, který nenašel přemožitele na 92 turnajích, včetně dvaadvaceti grandslamových. Jeho čtrnáct vavřínů z French Open zůstane s velkou pravděpodobností absolutním rekordem na hodně dlouhou dobu.

Souboj o nejlepšího hráče historie téměř s jistotou prohraje, na ve stále výborné formě hrajícího a hlavně zdravého Novaka Djokoviče s 24 zářezy z turnajů velké čtyřky už nedosáhne. V příštím roce se tak definitivně uzavře kariéra tenisty, který uchvátil miliony fanoušků po celém světě.

Rafael Nadal na archivním snímku

„Víte, nevěřím na zázraky, nevěřím, že se moje tělo najednou zázračně vzpamatuje do té míry, že bych měl energii a sílu pokračovat, to už nepůjde. Rok 2024 bude mým definitivně posledním, tím jsem si stoprocentně jistý,“ nedělá si iluze Nadal.

Španělský tenista by tak měl začít svou poslední sezonu na Australian Open, což nedávno potvrdil i šéf prvního grandslamového turnaje roku Craig Tiley. O pár týdnů později to však Nadal zpochybnil. „Vždycky jsem byl pod tlakem. Ať už sám od sebe, kdy jsem očekával určité výkony, nebo od fanoušků. A mým cílem bylo vždy ukázat se v co nejlepším světle. O to se snažím i teď. Ale moje limity jsou bohužel zřejmé,“ krotil nadšení fanoušků Rafa.

Sedmatřicetiletý tenista si naposledy zahrál právě letos v Melbourne, kde prohrál především díky zranění bederního svalu už ve druhém kole. A ten ho, kromě těžce zkoušeného levého chodidla, trápí i nadále. „Pravda je, že někdy nedokážu ani vyjít shody, ale většinou to zvládnu. Hlavní problém je ale bederní sval,“ přiznává Nadal.

Takže definitivní sbohem padne v roce 2024. „Nechci dávat svým fanoušků falešné naděje. Rád bych zase hrál tak, jak jsem zvyklý. Ale opravdu se nevrátím v takovém stylu, abych byl schopen vyhrát Australian Open nebo Roland Garros. Toho jsem si plně vědom,“ pokračuje ve své zpovědi legenda.

Foto: Profimedia.cz

Socha Rafaela Nadala v areálu Rolanda Garrose

Hlavní motivací kromě rozlučkové sezony tak pro tenisového génia zůstává vedle grandslamů i olympiáda, která se odehraje v Paříži v jeho „obýváku“ na Roland Garros. V areálu, kde se tyčí majestátní Nadalova socha, to tak Rafa zkusí naposledy. S jakým výsledkem a především v jakém zdravotním stavu, však zůstává velkou neznámou…

Reklama

Související témata: