Hlavní obsah

Kvitová - Ostapenková 6:3, 6:2Uragán Kvitová! Ve finále v Eastbourne smetla obhájkyni a slaví první titul v sezoně

Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová se skvěle naladila na v pondělí začínající grandslamový Wimbledon! Ve finále travnatého turnaje v Eastbourne smetla lotyšskou obhájkyni titulu a čtrnáctou hráčku světa Jelenu Ostapenkovou za hodinu a 18 minut po setech 6:3 a 6:2. Dvaatřicetiletá česká hvězda získala první titul v sezoně a celkově 29. v kariéře na okruhu WTA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová slaví v Eastbourne první titul v sezoněVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová hrála o trofej v Eastboure už před jedenácti lety, tehdy prohrála s Francouzkou Marion Bartoliovou. Tentokrát Ostapenkovou, šampionku Roland Garros z roku 2017, přehrála suverénně a po 15 měsících vybojovala první titul od loňského březnového turnaje v Dauhá. Lotyšku zdolala popáté z devíti vzájemných zápasů.

"Jsem ráda, že se to podařilo a máme konečně z této sezony nějakou trofej. Naposledy jsem zde ve finále prohrála, ale tentokrát jsem šťastnější. Byl to těžký zápas. Chci pogratulovat i Jeleně, která tu vedle dvouhry hraje také čtyřhru. Těší mě, že mohu hrát zase na trávě," řekla Kvitová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Z českých reprezentantek uspěly před Kvitovou v Eastbourne také Helena Suková a dvakrát Jana Novotná s Karolínou Plíškovou. Jedenáctkrát na turnaji zvítězila pod americkou vlajkou Martina Navrátilová.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Eastbourne.

"Je skvělé zavzpomínat na Janu. Odehrála tu skvělé zápasy stejně jako ve Wimbledonu. Martina rovněž. Jsem ráda, že jsem tu mohla sehrát takovýhle skvělý turnaj. Je to nejlepší příprava na Wimbledon," uvedla Kvitová, jež se dosud dostala v této sezoně maximálně do čtvrtfinále.

Kvitová se mohla celý turnaj opřít o výtečné podání. Stejně jako ve čtvrtfinále proti Britce Harriet Dartové nebo v semifinále s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou neztratila ani v rozhodujícím zápasu o titul jediný servis. V utkání si pomohla sedmi esy.

Přehled českých a čs. vítězek tenisových turnajů WTA ve dvouhře:
167 - Martina Navrátilová
29 - Petra Kvitová
27 - Hana Mandlíková
24 - Jana Novotná
16 - Karolína Plíšková
10 - Helena Suková
7 - Regina Maršíková, Lucie Šafářová
6 - Nicole Vaidišová
4 - Renáta Tomanová
3 - Radka Zrubáková, Klára Zakopalová, Barbora Krejčíková

Česká tenistka měla výborný úvod a za stavu 1:0 zužitkovala druhý brejkbol. Soupeřce v úvodním setu tuto možnost nenabídla ani jednou a dotáhla sadu k vítěznému konci. Ostapenková ztratila set poprvé na turnaji.

Také ve druhé sadě získala Kvitová brzy servis lotyšské hráčky a za stavu 2:1 odvrátila pět brejkbolů. Po dalším prolomeném podání Ostapenkové měla utkání ve svých rukou a po hodině a 18 minutách hry využila druhý mečbol.

"Chci Petře pogratulovat. Odehrála skvělý turnaj. Tohle nebyl z mé strany zápas, jaký bych si představovala, ale beru to pozitivně. Věřím, že příští týden budu hrát opět dobře," uvedla Ostapenková.

Kvitová získala na travnatém povrchu pátý titul v kariéře. Vedle triumfů ve Wimbledonu v letech 2011 a 2014 vyhrála také dvakrát v Birminghamu. V pondělním žebříčku poskočí na 26. místo.

EASTBOURNE (tráva):
Ženy (dotace 757 900 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (14-ČR) - Ostapenková (8-Lot.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Kruničová, Linetteová (Srb./Pol.) - Ostapenková, L. Kičenoková (Lot./Ukr.) bez boje.

Reklama