Hlavní obsah

Tenisová megastar naštvala fanoušky: Svatby gayů a leseb? To ne! Oceňte mě!

Praha

Tenisová legenda Margaret Courtová se nechce vrátit na Australian Open, pokud ji národní tenisový svaz řádně nepozve a neuzná tak její úspěchy. Držitelka rekordních 24 grandslamových titulů ve dvouhře nebyla v Melbourne Parku od roku 2017, kdy se veřejně postavila proti uzákonění manželství párů stejného pohlaví, kvůli čemuž se stala terčem kritiky.

Foto: Sport.cz

Greet Minnennová a Alison van Uytvancková tvoří pár i mimo tenisové kurty

Článek

Příští rok uplyne 50 let od kalendářního Grand Slamu, jehož Courtová dosáhla v roce 1970. A bývalá tenistka chce, aby se jí od organizace Tennis Australia dostalo stejného respektu jako krajanu Rodu Laverovi, jenž byl letos v Melbourne oceněn za svůj kalendářní Grand Slam z roku 1969.

"Myslím, že by si se mnou lidé z Tennis Australia měli sednout a promluvit si. Nikdo mi nezavolal, nikdo o tom se mnou přímo nemluvil. Myslím, že do toho raději nechtějí šťourat," řekla sedmasedmdesátiletá Courtová, jejíž jméno nese druhá největší aréna v Melbourne Parku.

Pozvěte mě a zaplaťte mi cestu

"Přivezli Roda z Ameriky. Jestli si myslí, že se tam jen tak objevím, tak to tedy ne. Měli by mě pozvat a zaplatit mi cestu, jako to udělali u něj, a ocenit mě. Pokud to neudělají, nechci tam jet," dodala jedna ze tří žen historie, jež získala kalendářní Grand Slam (spolu s Maureen Connollyovou a Steffi Grafovou).

Austrálie legalizovala manželství osob stejného pohlaví v prosinci 2017 poté, co se pro něj v referendu vyjádřilo 61,6 procenta respondentů. Courtová, jež je křesťanskou pastorkou, se odmítavě vymezuje proti gayům a kritizuje lesby z řad tenistek. Loni se její bývalá soupeřka Billie Jean Kingová připojila k hlasům těch, kteří kvůli jejím homofobním názorům vyzvali k přejmenování arény.

Tennis Australia uvedla, že způsob, jak připomenout triumfy Courtové, promýšlí. "Stále platí, že uznáváme její tenisové úspěchy, i když její názory se neslučují s našimi hodnotami rovnosti, různorodosti a inkluze," uvedla organizace.

Reklama