Hlavní obsah

Tenisový svaz podal trestní oznámení. Kaderka mluví o kriminální činnosti a ukazuje na Neussera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedení Českého tenisového svazu ostře zareagovalo na sérii článků, které kritizovaly jeho hospodaření a nakládání se státními dotacemi určenými na finálový turnaj Billie Jean King Cupu pořádaný v Praze v roce 2021.

Tenisový svaz podává trestní oznámení. Obviňuje i bývalého šéfa NSA NeusseraVideo: Sport.cz

 
Článek

Prezident svazu Ivo Kaderka se na tiskovce rozmáchle rozhovořil o „kriminální činnosti organizované skupiny“ a kritizoval roli, jakou v kauze hraje bývalý šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Kaderka zveřejnil důkazy, podle nichž si Neusser poslední den svého působení v NSA vytáhl z chráněných databází materiály vztahující se k pražskému finále BJKC. Ty se pak podle šéfa tenisového svazu staly podkladem pro dehonestační kampaň vůči vedení ČTS a jeho prezidentovi. V článku, který zveřejnil server iRozhlas, bylo uvedeno, že peníze končily také u Kaderkovy dcery a dalších lidí blízkých prezidentovi.

„Redaktor Artur Janoušek přitom jednoznačně věděl, že peníze z dotací byly použity pouze na mandatorní výdaje a byly podle pravidel řádně a včas vyúčtovány. Mzdové náklady a platby za služby při Billie Jean King Cupu byly realizovány z peněz ČTS,“ reagoval Kaderka.

Video z bezpečnostní kamery. Reportér ČRo odkládá a následně zapomíná materiály v areálu Rokytka. Video: Sport.cz

Během tiskovky byly také odvysílány záběry z bezpečnostní kamery Sportovního areálu Rokytka, na nichž reportér ČRo odkládá a následně zapomíná materiály, jež podle šéfa ČTS získal z databáze NSA. Druhý den se pro ně vrátil, ovšem mezitím se dostaly do ruky olympijského vítěze v judu Lukáše Krpálka, který na Rokytce provozuje svou akademii a zároveň je Kaderkovým zetěm…

ČTS už v květnu podal trestní oznámení a policie se kauzou aktuálně zabývá. „V souvislosti se lživými články nám vznikly škody, jejichž výši vyčíslujeme. Jde ale o miliony korun a budeme chtít náhradu,“ řekl Kaderka, který je zároveň šéfem Tennis Europe. „Byla poškozena naše nehmotná práva. A to na základě nepravdivých informací ohledně pořádání turnajů ITF futures a challengerů,“ dodal.

Vyjádření Filipa Neussera k obviněním prezidenta tenisového svazu Kaderky Video: Sport.cz

Redakce Sport.cz oslovila se žádostí o komentář i Neussera, který reagoval takto: „Víte, já pana Kaderku považuji za nedůvěryhodnou osobu. V tom, co dělá, co píše, a hlavně jak se chová. Je mi upřímně líto každého v jeho okolí, kdo mu skáče na lep. Já osobně jsem přesvědčen, že pan Kaderka je velmi nedůvěryhodná osoba,“ zopakoval bývalý šéf NSA.

Ohradila se další napadená strana

„Český rozhlas se proti tvrzením pana Kaderky důrazně ohrazuje. Naši redaktoři vždy postupovali korektně, v souladu s pravidly vyváženosti a objektivity a za jejich zjištěními si stojíme. Český rozhlas se dlouhodobě věnuje problematice financování sportu, nakládání s finančními prostředky určenými pro sport a jejich kontroly, protože na tomto tématu je silný veřejný zájem. Pokrýváním tohoto tématu tak Český rozhlas naplňuje úkoly, které mu jako médiu veřejné služby ukládá nejen zákon, ale i náš vnitřní kodex,“ uvedl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články