Hlavní obsah

Tenisový svět se spojil! Hvězdy se bojí o život zmizelé Pcheng Šuaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Praha

Kauza, která aktuálně hýbe celým sportovním světem. Po čínské tenisové hvězdě Pcheng Šuaj, která obvinila bývalého vicepremiéra ze sexuálního obtěžování, jako by se slehla zem. Objevilo se tedy její údajné oficiální prohlášení, že je v pořádku, ale nikdo mu nevěří. Na sociálních sítích lidé sdílejí její fotografii s označením #WhereIsPengShuai (Kde je Pcheng Šuaj?). K výzvě se připojila řada tenistů, včetně Sereny Williamsové, která je z jejího zmizení zdrcená, nebo Andyho Murrayho, jenž vidí naději ve změnu i díky projevu Barbory Krejčíkové na Turnaji mistryň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novak Djokovič o zmizení Pcheng ŠuajVideo: sntv

 
Článek

Strach o život bývalé wimbledonské šampionky Pcheng Šuaj stále roste. Obavy neutichly ani po sdílení jejího vzkazu skrze média, napojená na vládu, že je v bezpečí a v pořádku. Právě naopak. O pravosti vzkazu pochybuje i šéf organizace WTA Steve Simon, který se s tenistkou stále neúspěšně snaží spojit.

S Pcheng Šuaj, která bývala deblovou partnerkou bývalé české tenistky Andrey Sestini Hlaváčkové, nikdo z tenisového světa nemluvil od zveřejnění jejího obvinění komunistického politika Čang Kao-lima z toho, že ji nutil k sexu.

Řada slavných tenistů se nyní připojila k výzvě #WhereIsPengShuai, při které sdílejí fotografii hráčky právě s tímto hashtagem. „Doufám, že Pcheng Šuaj a její rodina jsou v bezpečí a v pořádku. Jsem v šoku ze současné situace a posílám jí na cestu lásku a světlo," napsala například Japonka Naomi Ósakaová.

Obavy vyjádřila i třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová. „Jsem zdrcená a šokovaná, když slyším zprávy o mé vrstevnici, Pcheng Šuaj," napsala na svém twitteru s tím, že doufá, že bude Číňanka brzy nalezena v pořádku.

Vyzývá také k tomu, aby se celá záležitost vyšetřila a neutichla.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková rozplakaly Martinu NavrátilovouVideo: O2 TV Sport

Dvojnásobný olympijský šampion Andy Murray v souvislosti s případem sdílel dojemnou řeč Barbory Krejčíkové po finále Turnaje mistryň, kde česká šampionka hovoří o svobodě, za kterou 17. listopadu 1989 dokázali českoslovenští občané bojovat, jako naději, že se věci mohou v budoucnu změnit.

„Chceme vědět. Potřebujeme vědět. Kde je Pcheng Šuaj," napsal stručně bývalý americký tenista Patrick McEnroe, bratr slavnějšího Johna. K situaci se vyjádřil i na tiskové konferenci během probíhajícího Turnaje mistrů i Srb Novak Djokovič. „Když jsem ten příběh slyšel, byl jsem v šoku. Doufám, že je v pořádku a že se ji podaří co nejdříve objevit," řekla mužská světová jednička.

Reklama