Hlavní obsah

Tenisté mají novou týmovou soutěž o milióny dolarů a body do žebříčku. Zahrají si i Češi?

Slavnému Davis Cupu znovu přibude velmi vážný konkurent. Vedení mužské tenisové organizace ATP oficiálně představilo novou týmovou soutěž, jež bude volně navazovat na bývalý Světový pohár. Takzvaný ATP Cup pro 24 týmů bude mít premiéru v lednu roku 2020 ve třech dosud neupřesněných městech v Austrálii a bude generálkou na úvodní grandslam sezony.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič novou týmovou soutěž ATP podpořil

Článek

Tenisté budou na ATP Cupu bojovat o podíl z celkové dotace 15 miliónů amerických dolarů a až o 750 bodů do světového žebříčku. Nová soutěž bude přímou konkurencí nového formátu Davis Cupu a jeho finálového turnaje v Madridu, který se bude konat jen o šest týdnů dříve.

Elitní světoví tenisté už dříve uvedli, že pokud by si měli vybrat, dali by přednost akci "své" ATP, což dnes potvrdila i světová jednička Novak Djokovič. "Líbí se mi to, je to akce ATP, nás hráčů, budeme dostávat body do žebříčku a bude to ideální způsob, jak zahájit sezonu," řekl během dnešní prezentace na Turnaji mistrů v Londýně Djokovič, jenž je prezidentem hráčské rady.

Zápasy na ATP Cupu se budou hrát na dva sety a duely budou tvořit dvě dvouhry a čtyřhra. Čtyřiadvacet týmů bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin a osm nejlepších ze skupinové fáze postoupí do čtvrtfinále. Poté se už bude hrát vyřazovacím způsobem. Týmy může tvořit až pět hráčů a rozhodujícím kritériem pro kvalifikaci do turnaje bude žebříčkové postavení jejich nejlepšího singlisty.

Současné 71. místo české jedničky Tomáše Berdycha by českému týmu účast v soutěži nezaručovalo.

Dřívější Světový pohár družstev se hrál v letech 1978-2012 na antuce v Düsseldorfu v květnu před Roland Garros. "Teď ho přinášíme zpět, ale mnohem větší. A hráči za ním stoprocentně stojí," uvedl prezident ATP Chris Kermode.

Mezinárodní tenisová federace ITF představila v srpnu nový formát Davis Cupu, na němž se podílela investiční skupina Kosmos španělského fotbalisty Gerarda Piquého. Listopadový termín finálového turnaje v Madridu pro 18 týmů kritizovali někteří špičkoví hráči včetně Djokoviče, Švýcara Rogera Federera či Němce Alexandera Zvereva, účast na domácí půdě naopak přislíbil Španěl Rafael Nadal.

Reklama

Související témata: