Hlavní obsah

Tenistka Hradecká si v Bad Gasteinu zahraje nečekaně o titul

INDIANAPOLIS

Česká tenistka Lucie Hradecká se v rakouském Bad Gasteinu probojovala poprvé v kariéře do finále turnaje WTA. Třiadvacetiletá deblová specialistka v sobotu porazila Rusku Marii Korytcevovou 6:3 a 6:2. O titul bude hrát v neděli s čtvrtou nasazenou Francouzkou Pauline Parmentierovou.

Článek

Hradecká, která má na kontě čtyři deblové tituly, může v Bad Gasteinu slavit dvojnásobný úspěch. Spolu s Andreou Hlaváčkovou ji čeká také finále čtyřhry proti Bulharce Sesil Karatančevové a Srbce Nataše Zoričové. Loni Hradecká vyhrála v Rakousku s Renatou Voráčovou.

Hradecká začala cestu za překvapivým úspěchem ve dvouhře už v kvalifikaci. Protože v minulých dnech narušil turnaj dotovaný 175 tisíci dolarů déšť, absolvovala v sobotu nejprve čtvrtfinále, v němž porazila 6:3 a 6:1 domácí Patricii Mayrovou. Posléze 237. hráčka singlového žebříčku uspěla i proti Korytcevové, která je v pořadí WTA šedesátá.

První set vyhrála už za 32 minut, když při svém podání proměnila druhý setbol. Druhá sada byla navzdory výsledku 6:2 vyrovnanější, Hradecká ukončila zápas za hodinu a 23 minut. Postupem do finále si zajistila prémii minimálně 14 650 dolarů a sto bodů do žebříčku. Poslední soupeřka Hradecké, o rok mladší Parmentierová, je v pořadí WTA 53. na světě. Ve své sbírce má jeden turnajový titul, který získala loni v Taškentu.

O účast v semifinále v sobotu hrály další dvě české tenistky, ale neuspěly. Turnajová sedmička Iveta Benešová prohrála s nejvýše nasazenou Agnes Szavayovou z Maďarska hladce dvakrát 2:6. Tereza Hladíková uhrála rovněž jen čtyři gamy proti Korytcevové.

V semifinále turnaje v Indianapolis jsou všichni favorité

Do semifinále tenisového turnaje v Indianapolis se probojovali všichni čtyři nejvýše nasazení hráči, což se stalo poprvé od roku 1988, kdy se turnaj začal hrát na tvrdém povrchu. Nejsnazší cestu za postupem měl v pátek hlavní favorit Američan James Blake, který zdolal Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu 6:2 a 6:0 za pouhých 45 minut.

O účast ve finále se vítěz turnaje z roku 2006 utká s obhájcem titulu Dmitrijem Tursunovem. Třetí nasazený Rus porazil Chilana Paula Capdevilla ve třech setech. Druhou semifinálovou dvojici tvoří turnajová dvojka Gilles Simon z Francie a čtvrtý nasazený Američan Sam Querrey.

Prvním finalistou tenisového turnaje v Indianapolisu se stal druhý nasazený hráč Gilles Simon z Francie, který v sobotu porazil turnajovou čtyřku Američana Sama Querreyho 6:3, 4:6 a 6:4. Jeho soupeřem ve finále bude lepší z duelu mezi dvěma předchozími indianapoliskými vítězi Jamesem Blakem a obhájcem titulu Dmitrijem Tursunovem. Třiadvacetiletý Simon, současná pětadvacítka světového žebříčku, bude ve finále usilovat o čtvrtý titul v kariéře.

Serena Williamsová vzdala semifinále ve Stanfordu

Největší favoritka tenisového turnaje ve Stanfordu Serena Williamsová skrečovala pro zranění levého kolena sobotní semifinále s Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou. Po prohrané úvodní sadě 2:6 a prvním ošetření kolena nevyšel letošní wimbledonské finalistce ani začátek druhého dějství a za stavu 1:3 nejvýše nasazená Američanka zápas vzdala. Závažnost jejího zranění zatím není známa.

Problémy s koleny mají i dvě další členky olympijského výběru USA Lindsay Davenportová a Serenina sestra Venus Williamsová. Obě se už kvůli zdravotním potížím odhlásily z turnaje v kalifornském Carsonu, který se hraje v příštím týdnu.

Finálovou soupeřkou 85. hráčky světa Wozniakové bude vítězka druhého semifinálového duelu, v němž Japonka Ai Sugijamaová nastoupí proti Francouzce Marion Bartoliové. Turnaj na tvrdém povrchu je dotován částkou 600 tisíc dolarů.

Cibulková vzdala čtvrtfinále ve Stanfordu

Kvůli křečím v levé noze nedohrála slovenská tenistka Dominika Cibulková čtvrtfinálové utkání na turnaji ve Stanfordu s Japonkou Ai Sugijamaovou. Devatenáctiletá rodačka z Bratislavy odstoupila ve třetím setu za stavu 5:3 pro soupeřku, která vedla v devátém gamu 40:0 a chystala se podávat na vítězství v zápase. Cibulková předtím ve druhé sadě měla při vedení 5:4 tři mečboly, ale nevyužila je. Souboj dvou nenasazených hráček trval dvě hodiny a 44 minut.

Sugijamaová vyzve v semifinále Francouzku Marion Bartoliovou, která v pátek vyřadila druhou nasazenou Rusku Annu Čakvetadzeovou. Hladce postoupila hlavní favoritka soutěže dotované částkou 600 tisíc dolarů Serena Williamsová. Za 54 minut zdolala 6:3 a 6:1 Švýcarku Patty Schnyderovou, s níž prohrála tři z pěti předchozích zápasů.

Kanaďanka Aleksandra Wozniaková zdolala Australanku Samanthu Stosurovou, s níž se potkala už v kvalifikaci a rovněž vyhrála. Stosurová se pak dostala do soutěže díky odstoupení Američanky Lindsay Davenportové.

Domácí Melzer je ve finále v Kitzbühelu

Ve finále turnaje v Kitzbühelu si po třinácti letech zahraje domácí tenista. Jürgen Melzer porazil v sobotním semifinále ve třech setech Itala Potita Staraceho a navázal na finálovou účast slavného krajana Thomase Mustera z roku 1995. Jeho soupeřem v boji o titul bude sedmý nasazený Argentinec Juan Martin Del Potro, s kterým zatím dvakrát prohrál.

Melzer se probojoval do finále turnaje ATP posedmé v kariéře. Titul získal sedmadvacetiletý rodák z Vídně jen v roce 2006 v Bukurešti.

Obhájce Darcis je v Amersfoortu opět ve finále

Belgický tenista Steve Darcis postoupil do finále turnaje v nizozemském Amersfoortu, který loni vyhrál. V sobotním semifinálovém utkání zdolal po více než dvou hodinách nejvýše nasazeného Marka Gicquela z Francie 7:6, 3:6 a 7:5. O svůj třetí titul na okruhu ATP bude třetí nasazený hráč usilovat v neděli proti vítězi španělského duelu Albert Montaňés - Oscar Hernandez.

Nejvýše nasazený Verdasco je ve finále v Umagu

Nejvýše nasazený tenista Fernando Verdasco postoupil do finále turnaje v Umagu. Patnáctý hráč světového žebříčku v sobotu na chorvatské antuce porazil Itala Fabia Fogniniho hladce ve dvou setech a o titul se v neděli utká s Rusem Igorem Andrejevem.

Do finále turnaje ATP postoupil Verdasco pošesté v kariéře, titul však zatím získal jen před čtyřmi lety ve Valencii. Andrejev má na kontě tři turnajové triumfy. Do finále čtyřhry se probojoval česko-slovenský pár Petr Pála, Michal Mertiňák.

BAD GASTEIN:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hradecká (ČR) - Mayrová (Rak.) 6:3, 6:1, Szavayová (1-Maď.) - Benešová (7-ČR) 6:2, 6:2, Korytcevová (Rus.) - Hladíková (ČR) 6:3, 6:1, Parmentierová (4-Fr.) - Meusburgerová (Rak.) 7:6 (7:3), 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Hradecká (ČR) - Korytcevová (Rus.) 6:3, 6:2, Parmentierová (4-Fr.) - Szavayová (1-Maď.) 6:4, 6:2.
Semifinálové dvojice:
Hradecká - Korytcevová, Szavayová - Parmentierová.
INDIANAPOLIS:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Blake (1-USA) - Yen-Hsun Lu (Tchaj-wan) 6:2, 6:0, Simon (2-Fr.) - Haas (5-Něm.) 4:6, 6:4, 6:2, Tursunov (3-Rus.) - Capdeville (Chile) 3:6, 6:3, 6:1, Querrey (4-USA) - Reynolds (USA) 6:1, 3:6, 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Simon (2-Fr.) - Querrey (4-USA) 6:3, 4:6, 6:4.
STANFORD:
Dvouhra - čtvrtfinále:
S. Williamsová (1-USA) - Schnyderová (5-Švýc.) 6:3, 6:1, Bartoliová (6-Fr.) - Čakvetadzeová (2-Rus.) 6:3, 6:4, Sugijamaová (Jap.) - Cibulková (SR) 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 5:3 skreč, Wozniaková (Kan.) - Stosurová (Austr.) 6:2, 5:7, 6:4.
Dvouhra - semifinále:
Wozniaková (Kan.) - S. Williamsová (1-USA) 6:2, 3:1 skreč.
KITZBÜHEL:
Dvouhra - semifinále:
Melzer (6-Rak.) - Starace (4-It.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3, Del Potro (7-Arg.) - Hanescu (Rum.) 6:3, 7:6 (7:5).
AMERSFOORT:
Dvouhra - semifinále:
Darcis (3-Belg.) - Gicquel (1-Fr.) 7:6 (7:3), 3:6, 7:5.
UMAG:
Dvouhra - semifinále:
Verdasco (1-Šp.) - Fognini (7-It.) 6:1, 6:3, Andrejev (4-Rus.) - González (Arg.) 6:2, 7:6 (7:2).
Čtyřhra - semifinále:
Mertiňák, Pála (3-SR/ČR) - Škoch, Žovko (1-ČR/Chorv.) 6:3, 6:4, Berlocq, Fognini (Arg./It.) - Levinský, Polášek (2-ČR/SR) 7:5, 6:2.

Reklama

Související témata: