Hlavní obsah

Tenistka Jastremská má kvůli dopingu zastavenou činnost

Devětadvacátá tenistka světového žebříčku Dajana Jastremská má kvůli dopingovému nálezu zastavenou činnost. Podle mezinárodní federace ITF odevzdala v listopadu při mimosoutěžní kontrole vzorek moči se zakázanou látkou mesterolon. Práva odvolat se proti dočasné suspendaci zatím dvacetiletá Ukrajinka nevyužila.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská na snímku z Wimbledonu 2019.

Článek

Jastremská na okruhu WTA vyhrála tři turnaje. V žebříčku už se dostala loni na 21. místo, o rok dříve ve Wimbledonu překvapila postupem do čtvrtého kola. Antidopingová pravidla porušila podle ITF 24. listopadu. Kvůli vyšetřování případu může přijít o Australian Open, byť začne se zpožděním až 8. února.

"Činnost má dočasně pozastavenou od 7. ledna," uvedla tenisová federace. Jastremská vědomé užití dopingu popřela, podle ní se může jednat o kontaminaci.

"Jsem ohromena a šokována. Zejména vzhledem k tomu, že o dva týdny dříve během turnaje v Linci jsem byla testována negativně. Po tomto posledním turnaji v roce jsem přestala trénovat a odpočívala," uvedla v prohlášení. "V moči byla nalezena velmi nízká koncentrace metabolitu mesterolonu a ve spojitosti s předchozím negativním testem mi odborníci řekli, že výsledek může mít spojitost s kontaminací," dodala.

Reklama