Hlavní obsah

Tvrdý trest pro bývalou světovou jedničku. Halepová bude čtyři roky bez tenisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá světová jednička Rumunka Simona Halepová dostala za dvě porušení antidopingových pravidel zákaz činnosti na čtyři roky. Informovala o tom Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA). Distanc dvojnásobné grandslamové šampionce za pozitivní tes,t a následně i za nesrovnalosti v biologickém pasu vyprší 6. října 2026.

Foto: Profimedia.cz

Simona Halepová může na tenis na dlouhou dobu zapomenout

Článek

Jednatřicetiletá Halepová, jež ovládla grandslamy Roland Garros v roce 2018 a Wimbledon o sezonu později, měla od ITIA předběžně zastavenou činnost od loňského října. Tehdy odevzdala na US Open pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO. Z dalšího porušení antidopingových pravidel byla kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu obviněna letos v květnu.

Případem Halepové se zabýval nezávislý tribunál v Londýně. A dospěl k závěru, že někdejší tenisová hvězda se dopustila úmyslného porušení antidopingových pravidel.

Halepová ihned po zveřejnění trestu uvedla, že se proti němu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. Již dříve opakovaně odmítla, že by si látku vzala úmyslně. Tvrdí, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

„Pokračuju v tréninku a dělám vše, co je v mých silách, abych očistila své jméno od těchto falešných obvinění a vrátila se na kurt,“ uvedla v prohlášení. „Hodlám se odvolat k CAS a uplatnit všechny právní prostředky proti dotyčné společnosti s doplňky stravy,“ dodala tenistka se 24 turnajovými tituly z okruhu WTA.

Tribunál její argument o užití kontaminovaného doplňku uznal, „ale určil, že množství, které požila, nemohlo vést ke koncentraci roxadustatu nalezeného v pozitivním vzorku,“ uvedla ITIA. Pravděpodobný doping následně vysvětloval nesrovnalosti v biologickém pasu. „Objem důkazů, které měl tribunál v obou řízeních, byl značný,“ píše se ve zprávě.

Reklama

Související témata:
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 17 : 45
20240427T17 : 45:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 18 : 40
20240427T18 : 40:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články