Hlavní obsah

Bizarní scénář: Rusové na US Open můžou, ale Djokovič ne?

Na Australian Open si vůbec nezahrál a z Melbourne byl nakonec potupně deportován. A není vyloučeno, že si bývalá světová jednička Novak Djokovič letos nezahraje ani na US Open. Znovu by totiž mohl doplatit na svůj odmítavý postoj k očkování proti koronaviru.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Přijde Novak Djokovič i o US Open?

Článek

Byl by to docela paradox, protože vedení posledního grandslamu sezony v týdnu potvrdilo, že navzdory pokračující ruské invazi na Ukrajině nebude reprezentantům Ruska a Běloruska v účasti na turnaji bránit.

Takže zatímco v ostatních sportech distancovaní Rusové a Bělorusové mohou ve Flushing Meadows hrát, Djokovičovi bude možná vstup do země odepřen.

Podle informací listu The Telegraph Djokovičovi skutečně hrozí, že nebude opět vůbec vpuštěn do země, protože imigrační politika USA zatím nijak nenaznačuje, že by se uvolnily restrikce cizinců týkající se povinnosti očkování proti koronaviru. I když je epidemie na výrazném ústupu.

Srbský tenista si před cestou na Australian Open zařídil výjimku z povinnosti vakcinace z důvodu prodělání choroby, nicméně víza mu byla po opakovaných soudních řízeních v Australii zrušena a hvězdný hráč musel zemi opustit.

I po této zkušenosti ale trval na tom, že ze svého postoje proti očkování neustoupí, i když ho to bude stát další starty na grandslamech.

Foto: Yves Herman, Reuters

Novak Djokovič na French Open.

Jeho neústupnosti šikovně využil Rafael Nadal, který při Djokovičově neúčasti na Australian Open vyhrál a v počtu získaných grandslamových titulů se osamostatnil v čele historického pořadí. Náskok následně navýšil dalším triumfem na Roland Garros v Paříži. Djokovič poté navíc přišel i o pozici světové jedničky.

Reklama

Související témata: