Hlavní obsah

Ruští a běloruští tenisté mohou hrát na US Open

Ruští a běloruští tenisté budou moci na rozdíl od Wimbledonu hrát navzdory pokračující válce na Ukrajině tenisový grandslam US Open. Podmínku ale dostali stejnou jako na nedávném Roland Garros: budou vystupovat pod neutrální vlajkou.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Rus Daniil Medveděv. Archivní foto

Článek

Rozhodnutí pro turnaj ve Flushing Meadows, jenž začne 29. srpna, dnes pořadatelé sdělili agentuře AP. Díky tomu tak bude moci současná světová jednička Daniil Medveděv z Ruska obhajovat titul.

Tenisté z Ruska, které na konci února zahájilo invazi na Ukrajinu, i spojeneckého Běloruska mohou na rozdíl od řady jiných sportů dál hrát turnaje, ale jen jako neutrální sportovci. Vyloučeno ale bylo Rusko z týmových soutěží.

"Stejně jako ostatní grandslamy, ITF, ATP a WTA, také USTA, která pořádá US Open, již dříve odsoudila a nadále odsuzuje nevyprovokovanou a neopodstatněnou ruskou invazi na Ukrajinu," uvedli zástupci americké asociace.

Na rozdíl od londýnských kolegů ale rozhodli jinak. "Každá organizace se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě našich vlastních umožní USTA všem způsobilým hráčům bez ohledu na národnost soutěžit na US Open," dodali.

Nejslavnější turnaj světa Wimbledon za dva týdny začne bez hráčů z obou zemí. Tenisové organizace WTA a ATP reagovaly tím, že za londýnský grandslam nebudou letos udělovány body do světového žebříčku.

Reklama

Související témata: