Hlavní obsah

Číňan píše na US Open historii. Teď ho čeká výzva v podobě světové jedničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo by se, že poprask kolem konce nekonce Sereny Williamsové zastínil všechny ostatní události letošního US Open. Ale není tomu tak. Během prvního týdne se na turnaji odehrála řada překvapení, které zaslouží pozornost. Patří mezi ně i tažení dvaadvacetiletého čínského tenisty Wu I-pinga, který se na turnaj dostal jako první Číňan v historii a ve třetím kole může zaskočit světovou jedničku Daniila Medveděva.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Čínský tenista Wu I-ping v zápase proti Nuno Borgesovi z Portugalska.

Článek

Poslední grandslam letošní sezony se pomalu přehupuje do svého druhého týdne, ale ještě na konci toho prvního se odehraje zápas, na který minimálně jeden ze zúčastněných bude dlouho vzpomínat. V sobotu se totiž proti sobě postaví aktuální světová jednička a obhájce titulu Daniil Medveděv a nováček v hlavní soutěži, Číňan Wu I-ping.

Ten se společně se svým krajanem Čang Č'-čenem úspěšně prodral tříkolovou kvalifikací a na US Open se dostal jako první čínský tenista v historii. Wu však na rozdíl od svého kolegy zvládl postoupit už přes dva lépe postavené soupeře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený US Open (@usopen)

V prvním kole si poradil s 35. hráčem žebříčku Nikolozem Basilašvilim z Gruzie, kterého smáznul ve třech setech 6:3, 6:4 a 6:0. S portugalským kvalifikantem Nuno Borgesem měl ve druhém kole větší problémy. V prvních dvou setech musel rozhodovat tie-break, ale Wu zvládl zápas za stavu 1:2 otočit a z kurtu odcházel po téměř čtyřech hodinách jako vítěz.

Vítězstvím v prvním kole se stal prvním Číňanem po 63 letech, který vyhrál grandslamový zápas ve dvouhře. Porážkou Borgese se stal zase prvním čínským tenistou, který postoupil do třetího kola US Open, od jeho založení v roce 1881. A pokud jde o grandslamy celkově, naposledy se ve třetím kole představil Kho Sin-Khie ve Wimbledonu v roce 1946.

Sám Wu ale zůstává skromný. „Důležitější je, že to přináší naději všem čínským fanouškům a dětem, abychom v naší zemi mohli mít více skvělých hráčů," řekl vítěz juniorky na US Open z roku 2017. A hovoří o štěstí, že se dokázal vrátit na kurty přes zranění zápěstí a lokte, které ho zbrzdilo v kariéře.

„Jsem rád, že stále hraji tenis a užívám si to. Myslím, že je dobře, že jsem si dokázal tu vášeň pro hru udržet i v době, kdy se mi nedařilo. Myslím si, že to není snadné a jsem rád, že jsem to dokázal," řekl a už netrpělivě vyhlíží svého dalšího soupeře, kterým nebude nikdo jiný než obhájce titulu Medveděv. Přijde další překvapení?

Reklama

Související témata: