Hlavní obsah

GLOSA: Úcta a respekt k Sereně? Ano, ale všechno má své meze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je absolutní legendou světového tenisu. Možná tou největší, kterou historie bílého sportu kdy měla. Serena Williamsová sice ztrácí na Margaret Courtovou jeden grandslamový titul, přesto je s třiadvaceti zářezy mnohými experty považována za tu největší z největších. Po zásluze. Respekt a uznání si v každém případě zaslouží. To, kterého se jí ale dostává na probíhajícím US Open, jde však v lecčems za vymezené hranice.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Serena Williamsová pobláznila New York

Článek

Několik dní před začátkem US Open Serena Williamsová trochu tajemně oznámila, že na svém oblíbeném turnaji před domácími fanoušky odehraje své poslední bitvy tenisové kariéry.

Její prohlášení vzbudilo senzaci. Ceny vstupenek vylétly do závratných výší, mediální blázinec kolem šestinásobné vítězky Flushing Meadows dosáhl nadpozemských výšin.

Zápasy Sereny Williamsové, včetně deblového se sestrou Venus, byly pochopitelně nasazeny na největší tenisový stánek světa Arthura Asheho a jako první do populární "Night Session".

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Serena Williamsová slaví vítězství nad Anet Kontaveitovou

Až dosud vše v pořádku. Takový přístup si třiadvacetinásobná grandslamová šampionka naprosto zaslouží. A že bude více než třiadvacet tisíc fanoušků jasně na její straně, se očekávalo a je to pochopitelné.

V prvním kole to poznala Černohorka Koviničová, ve druhém pak světová dvojka Anett Kontaveitová. Ta po porážce 1:2 na sety opouštěla tiskovou konferenci dokonce v slzách. „Bylo to těžké. Bylo to něco, co jsem předtím nezažila. Nemyslím si ale, že to byl osobní útok proti mně. Rozhodně se za to, že jsem prohrála se Serenou, nestydím. Jen s publikem to bylo těžké," s pláčem ze sebe soukala slova Estonka.

Pravdou je, že vítězné míče o čtrnáct let mladší soupeřky slavné Sereny přešlo americké publikum prakticky bez povšimnutí, zato na body své ikony reagovalo až frenetickým aplausem.

Toho si všimli i fanoušci, kteří na sociálních sítích ohodnotili chování diváků těžko publikovatelnými výrazy. "Žádný potlesk a ocenění pro Kontaveitovou, nechutné publikum." To je jen jeden z celé řady podobných komentářů.

Foto: Mike Segar, Reuters

Serena Williamsová zdraví fanoušky

Své si k až nadměrné glorifikaci Sereny přisadili i pořadatelé, kteří navzdory zvyklostem a všeobecně uznávaným oficialitám poslali na zápas jako první na kurt právě Kontaveitovou, i když ta měla přijít na dvorec jako výše postavená tenistka až jako druhá. "Maximálně neuctivé bez respektu k tradicím," uvedl na adresu pořadatelů tenisový expert píšící pro The Times Stuart Fraser.

Za to všechno Serena Williamsová pochopitelně nenese žádnou vinu. Těžko může fanoušky žádat, aby taky trošku ocenili soupeřku či upozorňovat pořadatele na to, kdo má na kurt přijít první.

Už jiná věc byla, když svým chováním ve finálovém zápase US Open v roce 2018 zcela zničila slavnostní ceremoniál pro vítěznou Naomi Ósakaovou, na kterou podrážděné publikum při vyhlašování bučelo tak, že se mladičká Japonka na tiskovce rozplakala.

Jestli si Serena Williamsová dokráčí na US Open pro svůj vytoužený 24. grandslamový titul, či skončí na své třetí soupeřce, nehraje až takovou roli. Respekt a uznání si ve všech ohledech zaslouží, ohled na soupeřky od publika i pořadatelů by však měl být automatický. V New Yorku se tak ale neděje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články