Hlavní obsah

Čtyři Češi ze hry, nezaváhala jen Krejčíková. Macháč favorita potrápil

Aktualizováno

Pět českých tenistů se chystalo do hry během prvního dne US Open, z postupu se ale nakonec radovala jen nasazená třiadvacítka Barbora Krejčíková, která zahájila obhajobu loňského čtvrtfinále vítězstvím nad 201. hráčkou světa Fernandou Contrerasovou z Mexika po setech 6:0 a 6:4. S turnajem se stejně jako loni rozloučila v prvním kole Karolína Muchová a neuspěl ani jeden z trojice debutantů. Jiří Lehečka, Tomáš Macháč i Sára Bejlek usilovali o postup marně.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Barbora Krejčíková v prvním setu nadělila soupeřce kanára.

Článek

Krejčíková potvrdila proti o dva roky mladší Contrerasové roli favoritky. V úvodním setu nepovolila své soupeřce ani gem a nadělila Mexičance "kanára".

Ve druhé sadě sice vítězka loňského Roland Garros ztratila třikrát svůj servis, díky čtyřem brejkům ale dovedla duel po hodině a 27 minutách k výhře. Šlo o její sedmé vítězství od návratu po únorovém zranění ruky. Rodačka z Brna vyzve v dalším kole Rusku Elinu Avanesjanovou nebo Srbku Aleksandru Kruničovou.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Ve druhé sadě už měla Barbora Krejčíková o poznání víc práce.

Svou předloňskou osmifinálovou účast na US Open nezopakuje Muchová. Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce, která kvůli zdravotním potížím odehrála letos teprve 13. zápas, prohrála s wimbledonskou čtvrtfinalistkou Tomljanovicovou ve dvou setech. V první sadě přišla třikrát o svůj servis, a přestože se ve druhé části zlepšila a podávala za stavu 6:5 na získ sady, svou šanci nevyužila. Tomljanovicová následně vyhrála zkrácenou hru 7:5.

Teprve šestnáctiletá Sára Bejlek při svém grandslamovém debutu na US Open prohrála s Ljudmilou Samsonovovou 3:6, 1:6 a do 2. kola nepostoupila. Tomáš Macháč při své premiéře narazil na světovou dvaadvacítku Botice Van De Zandschulpa a nizozemského tenistu nakonec donutil k více jak čtyřhodinové bitvě. Tu nakonec prohrál 6:3, 6:7, 1:6, 6:3, 5:7.

Poprvé se v hlavní soutěži posledního grandslamu sezony představil i Jiří Lehečka. Česká mužská jednička v duelu s Christianem Garínem získala první set, následující tři sady ale patřily chilskému hráči, který je v žebříčku ATP o 21 míst za Lehečkou, jemuž patří 61. pozice. Dvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi tak neprošel do druhého kola ani na čtvrtém z letošních turnajů "velké čtyřky."

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Tomáš Macháč si v duelu s Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem vynutil pětisetovou bitvu.

Nejvýše postavený český hráč na turnaji měl utkání dobře rozehrané a po zisku první sady podával za stavu 5:3 na vedení 2:0 v zápase. Svůj servis však vzápětí ztratil a Garín dovedl utkání do zkrácené hry, kde zvítězil 7:3.

V dalším průběhu pak Lehečka přišel o svůj servis ještě čtyřikrát a po více jak třech hodinách utkání ztratil. Přestože nasbíral deset es, udělal celkem také 64 nevynucených chyb. Šestadvacetiletý Garín narazí v další fázi na turnajovou osmnáctku Australana Alexe de Minaura.

Reklama

Související témata: