Hlavní obsah

GLOSA: Umění včas odejít! Venus Williamsová si zahrává s vlastním jménem. Zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navždy zůstane nesmazatelným písmem zapsána mezi největšími tenisovými legendami historie. Sedminásobná grandslamová šampionka a vítězka dalších 42 turnajů dosáhla na mety, o kterých se může drtivé většině hráček jen zdát. Ani v 43 letech však slavná Američanka končit nehodlá. Pro soupeřky se však stává ideálním terčem, jak si na hvězdě minulosti zlepšit sebevědomí. Bývalá světová jednička totiž už několikátou sezonu v řadě sbírá prakticky jen porážky. A nabízí se tak otázka. Má to hvězda jejího formátu zapotřebí?

Foto: S využitím Reuters

Venus Williamsová byla bez šance

Článek

Všude má dveře otevřené. Že starší ze sester Williamsových patří pozice v páté stovce žebříčku, nahraje žádnou roli. Mezi fanoušky se těší stále mimořádné a zasloužené pozornosti, soupeřky mají pro třiačtyřicetiletou veteránku jen slova uznání a obdivu. Nejinak tomu bylo po prvním kole US Open.

„Bylo pro mě neuvěřitelné zahrát si s takovou legendou. Mám k ní ohromný respekt. To, že v 43 letech pořád hraje, je opravdu úžasné,“ říkala 97. hráčka světa Belgičanka Minnenová, která Venus vypráskala z kurtu po setech 1:6, 1:6. Jednalo se tak o vůbec nejtěžší porážku, kterou Američanka na grandslamu utrpěla.

Překvapení? Vůbec ne. Z letošních deseti zápasů vyhrála Williamsová pouhé dva, sezony předtím se na čtyřech turnajích, kterých se zúčastnila, výhry nedočkala vůbec. Následovat svou úspěšnější sestru Serenu do tenisového důchodu se však Venus nechystá. „Nevím to. Nevím, proč se vůbec ptáte,“ reagovala na dotaz novinářů po debaklu tenistka.

Že na kurtu běžně potkává o dvacet i více let mladší soupeřky problémem není, tím však může být fakt, že naprosto evidentně, a logicky, už na ně stačit nemůže. Statistika posledních sezon to jen potvrzuje.

Od sezony 2020 sehrála Venus Williamsová 37 zápasů ve dvouhře, jen sedmkrát vyhrála. Tenis stále miluje, zvlášť ve Spojených státech je její podpora po zásluze maximální. A i ona sama ve své tenisové dovednosti stále věří. „Neřekla bych, že jsem hrála špatně. Prostě to byl den, kdy jsem neměla štěstí,“ konstatovala po debaklu s Belgičankou.

I kdyby už do konce kariéry nevyhrála jediný zápas, na auře Venus Williamsové to nic nezmění. Zvlášť pro mladé hráčky zůstane souboj s ní nesmírnou poctou a motivací. Faktem ale zůstává, že už dlouhou dobu pro většinou soupeřek širší světové špičky neznamená vážné nebezpečí. Otázkou pro Venus tak je, zda má něco takového ještě zapotřebí…

Reklama

Související témata: