Hlavní obsah

Krejčíková se Siniakovou jsou na US Open ve finále!

Aktualizováno

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si na US Open zahrají v deblu o titul. V semifinále porazily v noci na pátek 6:3, 6:7, 6:3 duo Melicharová, Perezová. Ve Flushing Meadows tak mohou přidat třetí letošní grandslamový triumf, společně již ovládly Australian Open a Wimbledon.

Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz

Barbora Krejčíková (vzadu) sleduje práci na síti Kateřiny Siniakové v semifinále US Open.

Článek

V New Yorku bude český pár ve finále usilovat o první triumf z Flushing Meadows, který mu jako jediný chybí ve sbírce grandslamových úspěchů. Wimbledon už Krejčíková se Siniakovou vyhrály dvakrát (2018, 2022) stejně jako French Open (2018, 2021). V Austrálii se letos radovaly z trofeje poprvé.

Ve finále nastoupí proti domácímu páru Caty McNallyová, Taylor Townsendová. Nenasazené Američanky zdolaly australsko-americkou dvojici Storm Sandersová, Caroline Dolehideová 1:6, 6:3, 6:3. Bez ohledu na výsledek bude Siniaková po US Open opět světovou deblovou jedničkou.

Krejčíková se Siniakovou za první společnou účastí ve finále US Open vykročily rázně a první set získaly poté, co si vypracovaly vedení 4:0. Ve druhém naopak ztrátu nabraly a i když dokázaly ze skóre 2:5 srovnat, soupeřky uspěly 7:4 v tie-breaku.

Foto: Mike Stobe/Getty images, Profimedia.cz

Taktická porada Barbory Krejčíkové (vlevo) a Kateřiny Siniakové v semifinále US Open.

Rozhodující sada už byla opět v režii české dvojice. Krejčíková se Siniakovou se ujaly vedení 3:1, náskok udržely až do konce a už jen jedna výhra je dělí od zkompletování kariérního grandslamu ve čtyřhře.

Džábirová vyzve Šwiatekovou

Ve finále ženské dvouhry si zahrají první tenistka světa Iga Šwiateková z Polska a Tunisanka Uns Džábirová, která bude usilovat o první grandslamový titul v kariéře.

Dvojnásobná šampionka Roland Garros Šwiateková otočila zápas s Arynou Sabalenkovou z Běloruska a čtvrtfinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové porazila 3:6, 6:1 a 6:4. Džábirová v semifinále vyřadila 6:1 a 6:3 Caroline Garciaovou z Francie.

"V prvním setu jsem zaostávala a musela jsem se probrat. Mám radost, že se to povedlo," uvedla jednadvacetiletá Šwiateková, která si finále US Open zahraje jako první polská tenistka v historii.

Džábirová to pro změnu dokázala jako první Afričanka v tzv. open éře. Po postupu do finále Wimbledonu si navíc zahraje o titul na druhém grandslamu za sebou. "Ve Wimbledonu jsem si přišla zabržděná, ale teď do toho jdu po hlavě," prohlásila.

"Po Wimbledonu jsem byla pod velkým tlakem a proto jsem ráda, že jsem tady na finále navázala," přidala osmadvacetiletá Tunisanka, která má se Šwiatekovou bilanci dvou výher a dvou porážek.

US Open (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů)
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Ram, Salisbury (1-USA/Brit.) - Cabal, Farah (13-Kol.) 7:5, 4:6, 7:6 (10:6).
Koolhof, N. Skupski (2-Niz./Brit.) - Rojer, Arévalo (3-Niz./Salv.) 6:4, 7:5.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenová (6-Běl.) 3:6, 6:1, 6:4
Džábirová (5-Tun.) - Garciaová (17-Fr.) 6:1, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Melicharová-Martinezová, Perezová (10-USA/Austr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3
Townsendová, McNallyová (USA) - Sandersová, Dolehideová (12-Austr./USA) 1:6, 6:3, 6:3
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Sandersová, Peers (4-Austr.) - Blumberg, McNallyová (USA) 6:2, 6:7 (5:7), 10:8, Flipkensová
Roger-Vasselin (Belg./Fr.) - Čang Šuaj, Pavič (2-Čína/Chorv.) 6:4, 5:7, 10:6
Junioři:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vallejo (1-Parag.) - Bartoň (ČR) 6:4, 6:2
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Havlíčková (2-ČR) - Ngounoueová (USA) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - 2. kolo:
Havlíčková, Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Jamrichová, Vargová (SR) 6:3, 7:5.

Reklama