Hlavní obsah

Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále US Open! Plíšková mezi poslední čtyři neprošla

Aktualizováno

České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postupují do semifinále US Open, když si poradily s kanadsko-mexickým párem Gabriela Dabrowská, Giuliana Olmosová po setech 6:3, 6:7 a 6:3. Na stejný úspěch se nepodařilo dosáhnout Karolíně Plíškové, která ve čtvrtfinále podlehla Bělorusce Aryně Sabalenkové 1:6, 6:7.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková měly důvod ke spokojenosti

Článek
Fotogalerie

Karolína Plíšková se do semifinále US Open nedostala. Šesté hráčce světa Bělorusce Aryně Sabalenkové podlehla po 84 minutách 1:6, 6:7 a stejně jako vloni skončila na newyorském grandslamu ve čtvrtfinále.

Sabalenková si po roce zopakuje účast mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami turnaje. V boji o finále vyzve světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, která porazila domácí Jessicu Pegulaovou 6:3, 7:6.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Karolína Plíšková v zápase proti Aryně Sabalenkové

"Utkání bylo hodně ovlivněné začátkem. Dala jsem jí hodně šancí a nedostala se do hry. Nehrála jsem jako v předchozích duelech nebo v osmifinále s Azarenkovou. Tomu výkonu jsem se nepřiblížila. Je to ale také o soupeřce a Aryna mi moc šancí nedala. Hrála velmi agresivně a skvěle podávala. Ještě nikdy jsem proti ní nehrála, když byla v takovéto formě," řekla Plíšková na tiskové konferenci.

Bývalá světová jednička, která plnila roli turnajové dvaadvacítky, zaznamenala ve čtvrtfinále 23 nevynucených chyb a jen 10 vítězných míčů. V utkání si pomohla jediným esem, udělala šest dvojchyb. Sabalenkové podlehla po dvou předchozích výhrách a potřetí z pěti zápasů. I tak si v New Yorku připsala nejlepší výsledek na grandslamu v sezoně.

Plíšková zahájila utkání proti nasazené šestce mizerně. Prohrála čtyři úvodní hry a v prvním setu přišla třikrát o servis. Zatímco Sabalenková zahrála devět vítězných míčů, Češka měla pouze jeden. Po 28 minutách sadu jasně ztratila a před pokračováním odešla na chvíli do zázemí.

Další nepříjemné chvíle zažila finalistka US Open z roku 2016 Plíšková ve druhé sadě, kdy za stavu 3:4 čelila brejkbolu. Hrozbu ztráty podání však odvrátila a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní Sabalenková utekla do vedení 6:3 a druhým využitým mečbolem zápas ukončila. V utkání si pomohla sedmi esy a 30 vítěznými míči.

"I když hrála dobře a já se hledala, myslela jsem, že bych se mohla ve druhém setu chytit. Tie-break je ošidný a mohlo to skončit na obě strany. U těchto hráček, které hrají podobný vabank, se to může otočit jedním, dvěma míči. To se ale bohužel nestalo," řekla Plíšková.

Celkově turnaj hodnotila pozitivně. "Od příjezdu do Ameriky hraju lepší tenis než v celém průběhu roku. Doufám, že jsem na správné cestě a budu v těchto výkonech pokračovat," dodala dvaadvacátá hráčka světa.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Karolína Plíšková v zápase proti Aryně Sabalenkové

Krejčíková se Siniakovou slaví

Krejčíková a Siniaková se probojovaly do semifinále US Open a nadále živí šanci na zkompletování tzv. kariérního Grand Slamu. Letošní vítězky Australian Open a Wimbledonu porazily kanadsko-mexický pár Gabriela Dabrowská, Giuliana Olmosová 6:3, 6:7, 6:3. V boji o finále vyzvou americko-australskou dvojici Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová

Foto: Profimedia.cz

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková v boji o semifinále US Open

"Byl to super zápas. Začátek byl pomalejší, ale pak jsme dobře tlačily. Ve druhém setu jsme měly hodně šancí, ale nepodařilo se nám je využít. O to je lepší, že jsme to zvládly v tom třetím. Vydřely jsme si to," řekla po utkání novinářům Siniaková.

Šestadvacetileté české tenistky, které plní na betonových dvorcích ve Flushing Meadows roli nasazených trojek, sice přišly ve třetí hře úvodní sady o servis, od stavu 1:3 ale vyhrály pět gamů za sebou a získaly první set za 37 minut.

Ve druhé sadě vybojovaly olympijské vítězky z Tokia další brejk a vedly 3:1. Poté ale dvakrát za sebou servis prohrály a set ve zkrácené hře ztratily.

V rozhodující sadě získaly Češky další dva brejky a za stavu 5:3 měly při podání soupeřek čtyři mečboly. Přestože je nevyužily, vypracovaly si při následném servisu další dvě šance. Po dvou hodinách a 28 minutách hry díky šestému proměněnému mečbolu zápas uzavřely a postupem do semifinále vyrovnaly na US Open své maximum z roku 2018.

"Na to, že bychom se přibližovaly titulu, nemyslíme. Jdeme zápas od zápasu, protože jak nad tím začneme přemýšlet, tak titul nebude. Soustředíme se, abychom hrály dobře a našly na soupeřky správnou strategii. A pak buď vyhrajeme, nebo ne," uvedla Krejčíková.

US OPEN (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů)
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Plíšková (22-ČR) - Sabalenková (6-Běl.) 1:6, 6:7 (4:7)
Šwiateková (1-Pol.) - Pegulaová (8-USA) 6:3, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Dabrowská, Olmosová (5-Kan./Mex.), 6:3, 6:7 (4:7), 6:3
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Bartoň (ČR) - Butvilas (8-Lit.) 7:6 (7:9), 4:6, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Havlíčková (2-ČR) - Ilievová (Fr.) 3:6, 6:1, 6:3
Další výsledky

Reklama

Pavouk - US Open 2022 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Německo Jule Niemeierová
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 0
  • Česká republika Petra Kvitová (21) Spojené státy Jessica Pegulaová (8)
    3 : 6; 6 : 6
  • Bělorusko Victoria Azarenková (26) Česká republika Karolína Plíšková (22)
    5 : 7; 7 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy D.R. Collinsová (19) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    6 : 3; 3 : 6; 2 : 6
  • Čína Čang Šuaj Spojené státy Cori Gauffová (12)
    5 : 7; 5 : 7
  • Francie Caroline Garciaová (17) Spojené státy Alison Riskeová (29)
    6 : 4; 6 : 1
  • Tunisko Uns Džábirová (5) ROV Veronika Kuděrmětovová (18)
    7 : 6; 6 : 4
  • ROV Ljudmila Samsonovová Austrálie Ajla Tomljanovicová
    6 : 7; 1 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Spojené státy Jessica Pegulaová (8)
    6 : 3; 7 : 6
  • Česká republika Karolína Plíšková (22) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    1 : 6; 6 : 7
  • Spojené státy Cori Gauffová (12) Francie Caroline Garciaová (17)
    3 : 6; 4 : 6
  • Tunisko Uns Džábirová (5) Austrálie Ajla Tomljanovicová
    6 : 4; 7 : 6
  • Semifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    3 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Francie Caroline Garciaová (17) Tunisko Uns Džábirová (5)
    1 : 6; 3 : 6
  • Finále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Tunisko Uns Džábirová (5)
    6 : 2; 7 : 6