Hlavní obsah

Gauffová - Ostapenková 6:0, 6:2Gauffová nemilosrdně smetla přemožitelku Šwiatekové. I Djokovič hladce postoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V jednoznačnou záležitost se proměnilo čtvrtfinále ženské dvouhry na US Open, v němž domácí turnajová šestka Cori Gauffová smetla Lotyšku a nasazenou dvacítku Jelenu Ostapenkovou 6:0, 6:2. Mladá Američanka poprvé na newyorském betonu postoupila mezi čtyři nejlepší. V semifinále se utká s Karolínou Muchovou. Olomoucká tenistka zvládla duel s Rumunkou Soranou Cirsteaovou na největším kurtu Arthura Ashe a zvítězila 6:0, 6:3.  Prvním mužským semifinalistou se stal Srb Novak Djokovič, který porazil domácího Američana Taylora Fritze 6:1, 6:4, 6:4, jeho příštím soupeřem bude dvacetiletý Američan Ben Shelton, jenž překvapil výhrou nad krajanem Francesem Tiafoem 6:2, 3:6, 7:6, 6:2.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Američanka Coco Gauffová postoupila do semifinále US Open.

Článek

Devatenáctiletá Gauffová vyřadila Ostapenkovou za 69 minut a připsala si 16. vítězství z posledních 17 zápasů. Finalistka loňského Roland Garros triumfovala před závěrečným grandslamem sezony na turnajích ve Washingtonu a v Cincinnati. V Cincinnati zdolala ve finále právě Muchovou.

„Je to skvělý pocit. Minulý rok jsem tu prohrála ve čtvrtfinále a tentokrát jsem chtěla být lepší,“ řekla v rozhovoru na kurtu Gauffová. „Celý zápas jsem byla opatrná. Dokonce i při mečbolech jsem si pořád nebyla jistá vítězstvím. Dobře vím, že se Jelena umí vrátit z jakéhokoli stavu,“ doplnila.

Šestadvacetiletá Ostapenková, která v osmifinále vyřadila obhájkyni titulu Polku Igu Šwiatekovou a ukončila její panování v čele světového žebříčku, doplatila na 36 nevynucených chyb. Gauffová jich měla jen 14.

„Jak se říká v basketbalu, obrana vyhrává zápasy. Dnes jsem k tomu přidala i kvalitní útok a to rozhodlo,“ dodala Gauffová, která je nejmladší Američankou v semifinále US Open od Sereny Williamsové v roce 2001.

Djokovič nejstarším semifinalistou od dob Connorse

Srbský tenista Novak Djokovič postoupil na US Open do semifinále a už jen dvě výhry ho dělí od 24. grandslamového titulu. Trojnásobný vítěz newyorského turnaje a druhý nasazený hráč porazil turnajovou devítku Taylora Fritze 6:1, 6:4 a 6:4. V boji o finále ho čeká dvacetiletý Ben Shelton, který přehrál v americkém souboji desátého hráče světa Francese Tiafoea 6:2, 3:6, 7:6 a 6:2.

Šestatřicetiletý Djokovič se stal nejstarším semifinalistou US Open od Jimmyho Connorse v roce 1991. Rodák z Bělehradu se probojoval v New Yorku tak daleko potřinácté v kariéře. Celkem je v 47. grandslamovém semifinále, čímž se osamostatnil v čele historického žebříčku před Švýcarem Rogerem Federerem.

„Hraju na tomto kurtu už spoustu let a odehrál jsem zde řadu epických zápasů. Už se nemůžu dočkat, až za pár dní přijde další,“ řekl v rozhovoru na dvorci Djokovič.

Fritze porazil i v osmém vzájemném zápase a posedmé s ním neztratil ani set. Zaznamenal 25 vítězných míčů, Američan naopak doplatil na kurtu Arthura Ashe na 51 nevynucených chyb. Během utkání panovala teplota kolem 38 stupňů Celsia a vysoká vlhkost. „Bylo v tom velmi těžké hrát. Vůbec to nebylo jednoduché,“ doplnil Djokovič.

V semifinále jej čeká o šestnáct let mladší Shelton. Sedmačtyřicátý hráč světa zdolal turnajovou desítku Tiafoea za více než tři hodiny a slavil premiérový postup mezi čtyři nejlepší hráče na grandslamu. Dosud bylo jeho maximem čtvrtfinále na letošním Australian Open.

Shelton se také stal nejmladším Američanem, který postoupil do semifinále US Open od Michaela Changa v roce 1992. Rodák z Atlanty si připsal 14 es a 50 vítězných míčků. „Někdy musíte vypnout mozek, zavřít oči a jen se rozmáchnout,“ uvedl s úsměvem na kurtu Shelton. „Dneska jsem do toho dal všechno. Byla to krásná bitva v nádherné atmosféře,“ podotkl. Pětadvacetiletý Tiafoe naopak přišel o šanci obhájit v New Yorku loňské semifinále.

US OPEN (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gauffová (6-USA) - Ostapenková (20-Lot.) 6:0, 6:2
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (2-Srb.) - Fritz (9-USA) 6:1, 6:4, 6:4
Shelton (USA) - Tiafoe (10-USA) 6:2, 3:6, 7:6 (9:7), 6:2
Ostatní výsledky českých tenistek zde
Související témata: