Hlavní obsah

Djokovič - Djere 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3Djokovič otočil dramatickou bitvu na US Open. Světová čtyřka dohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítěz 23 grandslamových turnajů Novak Djokovič otočil na US Open nečekaně dramatickou bitvu se srbským krajanem Laslem Djerem a po výhře 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3 postoupil po takřka čtyřech hodinách do osmifinále. Mezi šestnáct nejlepších tenistek prošla také obhájkyně titulu Polka Iga Šwiateková, která porazila jasně Kaju Juvanovou ze Slovinska 6:0, 6:1. Skončila naopak světová čtyřka Jelena Rybakinová z Kazachstánu, jež nestačila na turnajovou třicítku Rumunku Soranu Cirsteaovou a podlehla 3:6, 7:6 a 4:6.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič slaví postup do osmifinále US Open po vítězství nad krajanem Laslem Djerem.

Článek

Šestatřicetiletý Djokovič zvrátil utkání ze stavu 0:2 poosmé v kariéře a podruhé na US Open. Dosud se mu to v New Yorku povedlo jen v semifinále 2011 proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Srb si připsal 38. triumf v pětisovém duelu a dál živí naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

„Doufám, že se vám ta show líbila. Pro mě to zas tak příjemné nebylo, zvláště v prvních dvou setech,“ řekl Djokovič v rozhovoru na kurtu. „Byl to jeden z nejtěžších zápasů, které jsem tu za spoustu let odehrál,“ doplnil.

V úvodních dvou setech se Djokovičovi nedařilo prolomit soupeřův servis a o svůj vždy jednou přišel. Až od třetí sady našel na houževnatého krajana recept. Dvaatřicátý hráč světa Djere ještě v páté sadě zabojoval a za stavu 3:5 měl brejkbol, Djokovič jej však odvrátil a vzápětí proměnil druhý mečbol.

„Po druhém setu jsem si trochu povídal před zrcadlem. Trochu jsem se na sebe smál, protože jsem byl z výsledku naštvaný. Musel jsem se povzbudit, abych se sebral a zvedl si náladu,“ uvedl Djokovič. Vítěz letošního Australian Open a Roland Garros vyzve v osmifinále přemožitele Jiřího Veselého Chorvata Bornu Goja.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová neprolomila v New Yorku čekání na větší úspěch. Do osmifinále neprošla ani při páté účasti v hlavní soutěži a skončila ve stejné fázi jako před dvěma lety. V utkání s Cirsteaovou doplatila na 55 nevynucených chyb a v závěrečném setu přišla čtyřikrát o servis. Duel zakončila dvojchybou.

O devět let starší Cirsteaová se probojovala do osmifinále US Open poprvé v kariéře a při své 15. účasti. Narazí v něm na turnajovou patnáctku Belindu Bencicovou ze Švýcarska, která zdolala Číňanku Ču Lin 7:6, 2:6, 6:3. „V první řadě musím říct, že hraju tenis už pár let a tohle byla nejlepší atmosféra, ve které jsem kdy hrála. Jsem strašně moc šťastná,“ řekla na kurtu Cirsteaová.

Dvaadvacetiletá Šwiateková se zdržela proti Juvanové na dvorci jen 49 minut a stejně jako v úvodním duelu se Švédkou Rebeccou Petersonovou ztratila jen jeden game. Slovinské tenistce nenabídla čtyřnásobná grandslamová šampionka ani jednu šanci k brejku a připsala si už desáté vítězství ve Flushing Meadows v řadě.

„Vyhrávat nad nejlepší kamarádkou není nic, co by se mi líbilo. Ale věděla jsem, že musím zůstat soustředěná a nemyslet na to,“ uvedla Šwiateková. „Nemám mnoho přátel, ale ona je moje nejlepší kamarádka,“ konstatovala. V osmifinále vyzve Lotyšku Jelenu Ostapenkovou.

Turnajová šestka Cori Gauffová obracela podruhé na letošním US Open nepříznivý vývoj. V duelu s Belgičankou Elise Mertensovou prohrála první set a i poté hledala jistotu na servisu. Od stavu 2:3 ve druhém setu však zahájila povedený obrat, kdy získala zbývajících deset gamů za sebou. Nejprve tak stav zápasu srovnala a poté nadělila ve třetí sadě soupeřce „kanára“. Gauffová prošla do osmifinále US Open podruhé za sebou.

Devatenáctiletá Američanka v něm vyzve Dánku Caroline Wozniackou. Dřívější přemožitelka Petry Kvitové, která se vrátila po mateřské přestávce a startuje díky divoké kartě, zvítězila nad domácí Jennifer Bradyovou 4:6, 6:3, 6:1. Dvojnásobná finalistka US Open se dostala do osmifinále ve Flushing Meadows po sedmi letech.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Hijikata (Austr.) - Čang Č'-čen (Čína) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Djere (32-Srb.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Stricker (Švýc.) - Bonzi (Fr.) 2:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 6:2
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Cirsteaová (30-Rum.) - Rybakinová (4-Kaz.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4
Bencicová (15-Švýc.) - Ču Lin (Čína) 7:6 (7:1), 2:6, 6:3
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, González (ČR/Mex.) - Hunterová, Peers (Austr.) 2:6, 7:6 (7:5), 11:9
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.