Hlavní obsah

Kvitová - Muguruzaová 5:7, 6:3, 7:6Drama se šťastným koncem! Kvitová se přes bývalou světovou jedničku probila do osmifinále US Open. Postoupila také Plíšková

Aktualizováno

Petra Kvitová si zahraje na grandslamovém US Open v New Yorku znovu po dvou letech osmifinále. V dramatické bitvě udolala turnajovou devítku a někdejší světovou jedničku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska 5:7, 6:3 a 7:6 poté, co v rozhodujícím setu utekla soupeřce ze dvou mečbolů a sama proměnila v super tie breaku čtvrtý na 12:10. O třetí účast ve čtvrtfinále na US Open v kariéře se utká s domácí Američankou Jessicou Pegulaovou, která zdolala Číňanku Jüan Jüe 6:2, 6:7, 6:0. Karolína Plíšková se na kurtu Louise Armstronga představila proti olympijské vítězce Švýcarce Belindě Bencicové, kterou porazila 5:7, 6:4 a 6:3 a má volnou cestu do osmifinále.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Petra Kvitová si na letošním US Open zahraje znovu po dvou letech osmifinále.

Článek

Dvaatřicetiletá Kvitová porazila Muguruzaovou pošesté za sebou. Rodačka z Bílovce si připsala patnácté vítězství z posledních 18 zápasů a do osmifinále US Open se dostala po dvou letech. V utkání, které trvalo dvě hodiny a 41 minut, zahrála 42 vítězných míčů a kompenzovala tím 12 dvojchyb.

"Byl to velmi těžký zápas. Nečekala jsem to tak náročné. Garbiňe zahrála skvěle. Takhle jsem ji neviděla hrát už hodně dlouho, zejména ve vzájemných zápasech. Velmi dobře podávala a bojovala. Stejně jako já. Kvůli výpadku ve třetím setu jsem musela hodně bojovat, abych zvítězila. Čelila jsem pár mečbolům při podání a tie break byl noční můrou. Jsem ráda, že to nějak dopadlo, a cítím velkou úlevu," uvedla na tiskové konferenci Kvitová.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Petra Kvitová se povzbuzuje v utkání 3. kola na US Open v New Yorku.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka vyřadila v úvodu turnaje ruskou kvalifikantku Eriku Andrejevovou, další soupeřka Ukrajinka Anhelina Kalininová kvůli nemoci odstoupila. Kvitová zahájila duel s Muguruzaovou lépe a v šesté hře získala brejk. Ten ale vzápětí nepotvrdila a brzy přišla o servis ještě jednou. I kvůli pěti dvojchybám první sadu za 45 minut ztratila.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Petra Kvitová po nervydrásajícím utkání 3. kola na US Open.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka opustila na chvíli kurt a ve druhém setu ukořistila opět v šesté hře soupeřčin servis. Při podání byla stoprocentní a zisk sady zakončila esem, kterých měla na kontě deset.

V rozhodujícím setu Kvitová šestou hru při vlastním servisu ztratila a Muguruzaová vedla i 5:2. Utkání ale nedopodávala a za stavu 6:5 nevyužila při servisu Kvitové dva mečboly. Dramatický duel vyvrcholil ve zkrácené hře, v níž se nedařilo ukončit zápas pro změnu české tenistce. Teprve při čtvrtém mečbolu Kvitové poslala Španělka míč do sítě a bývalá světová dvojka mohla slavit.

Bývalá světová jednička Plíšková zdolala Bencicovou poprvé v kariéře. Oplatila ji tři roky starou porážku z turnaje v Indian Wells.

Obě hráčky si v úvodu vzaly dvakrát servis, poté ale zpřesnily a dovedly první set do koncovky. V jedenácté hře přišla rodačka z Loun o podání potřetí a Švýcarka set dopodávala.

Ve druhé sadě se olympijská šampionka z Tokia ujala vedení 2:0. Plíšková ale brzy srovnala a tentokrát závěr zvládla lépe. Za stavu 5:4 získala brejk a s ním i celý set.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Karolína Plíšková porazila Belindu Bencicovou a míří do osmifinále US Open

Ani v rozhodujícím dějství nebyly obě hráčky na servisu stoprocentní. Rozhodnutí přišlo v osmém gamu, kdy Bencicová ztratila podání potřetí za sebou a Plíšková utkání dotáhla k vítězství.

"Ten zápas měl všechno. Začaly jsem ve dne a končily pod světly. Soupeřka zahrála občas výborně, někdy chybovala. Bylo to z obou stran hodně nahoru dolu," řekla Plíšková.

"První set jsem hrála pomaleji a zbytečně čekala na chyby. Poté jsem do toho začala víc chodit a vyplatilo se. Ve třetím setu mi moc nešel servis, ale nějak jsem to uklohnila. Bylo to vybojované, nebylo to úplně nádherné a pocit není nijak neskutečný, ale je to vítězství proti výborné hráčce. Jsem spokojená," doplnila Plíšková.

Nedělní program US Open:
Kurt Arthura Ashe (začátek v 18:00 SELČ):
Moutet (Fr.) - Ruud (5-Nor.)
Čang Šuaj (Čína) - Gauffová (12-USA),
1:00, Medveděv (1-Rus.) - Kyrgios (23-Austr.)
3:00, Džábirová (5-Tun.) - Kuděrmětovová (18-Rus.).
Kurt Louise Armstronga (17:00):
Davidovich (Šp.) - Berrettini (13-It.)
Garciaová (17-Fr.) - Riskeová (USA),
Carreňo (12-Šp.) - Chačanov (27-Rus.)
Samsonovová (Rus.) - Tomljanovicová (Austr.).
Kurt č. 17 (17:00):
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Aojamaová, Chan Hao-Ching (15-Jap./Tchaj-wan).

Lucie Hradecká s Lindou Noskovou v deblu na vítězství z úvodního kola nad sestrami Venus a Serenou Williamsovými nenavázaly. S chilsko-slovinským párem Alexa Guarachiová, Andreja Klepačová prohrály 6:7, 7:5, 3:6 a vypadly ve 2. kole.

US Open (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
Muguruzaová (9-Šp.) - Kvitová (21-ČR) 7:5, 3:6, 6:7 (10:12)
Karolína Plíšková (22-ČR) - Bencicová (13-Švýc.) 5:7, 6:4, 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Guarachiová, Klepačová (13-Chile/Slovin.) - Hradecká, Nosková (ČR) 7:6 (7:3), 5:7, 6:3.
Další výsledky zápasů na US Open najdete ZDE.

Reklama