Hlavní obsah

Únik na záchod už nepomohl. Vysmívaný favorit skončil, US Open oslavuje nového hrdinu

Na US Open si to u fanoušků prohrál na celé čáře a není divu, že mu nyní mnozí senzační konec na posledním grandslamu sezony škodolibě přejí. Třetí hráč světa Stefanos Tsitsipas sáhl i v duelu s osmnáctiletým talentem Carlosem Alcarazem ke své proslulé toaletní pauze, jenže španělský teenager brnkání na nervy od Řeka ustál a nakonec slavil překvapivou výhru 6:3, 4:6, 7:6, 0:6 a 7:6.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Carlos Alcaraz po životní výhře nad Stefanosem Tsitsipasem.

Článek

Tsitsipas sklízel hněv i posměch za své odchody na toaletu už při pětisetovém maratonu v prvním kole s Andym Murraym. Fanoušci ve Flushing Meadows na něj pískali a bučeli, což se opakovalo i ve druhém kole během duelu s Adrianem Mannarinem.

Na odchody na toaletu mají sice hráči podle pravidel nárok, ale Řekovi se vyčítá, že je využívá k vykolejení soupeře, protože do útrob stadionu odchází v momentech, kdy soupeř získává převahu na svoji stranu.

To samé se stalo i v bitvě s Alcarazem, v níž odešel po prohrané třetí sadě a ve čtvrté pak Řek soupeře smáznul 6:0. Páté dějství nicméně vybojoval ve svůj prospěch v tiebreaku Španěl, který měl publikum v New Yorku jednoznačně na svojí straně. Na kurtu Arthura Ashe se často skandovalo "Carlos, Carlos". Jeden fanoušek na něj během zápasu zakřičel: „Pošli ho (Tsistsipase) na záchod."

Tsitsipas nicméně i po porážce trvá na svém v tom, že nic špatného nedělá a zloba fanoušků plyne jen z nepochopení situace.

„Nepředstírám, že mě všichni milují. Mým cílem není být všemi milován. Každý si může vybrat svého oblíbeného hráče. Už to (zlobu fanoušků) ignoruji," vysvětloval Tsitsipas po vyřazení na tiskové konferenci.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Španělský tenista Carlos Alcaraz po seznačním triumfu nad Stefanosem Tsitsipasem.

„Lidé tomu totiž tolik nerozumí. Když se nepohybují úplně uvnitř toho sportu, nemají potuchy o tom, co se doopravdy děje. Prostě, všechna ta obvinění směrem ke mně jsou úplně falešná. Byl jsem reakcemi trochu překvapen, ale nenechal jsem se tím sundat," pokračoval Řek.

„Vím, že tahle věc proti mně nemá žádný opravdový důvod. Beru si pauzy na toaletu jako každý jiný sportovec. Je možné, že jsou trochu delší než u ostatních. Ale máme nějaká pravidla, která možnosti pauzy přesně popisují a já se je snažím dodržovat. Pro mě je to celé jen o tom, že si odejdu převléct zpocené oblečení za čisté. Zjevně je to obrovské téma," dodal.

Publikum v New Yorku nakonec dotlačilo k vítězství svého miláčka Alcaraze, jenž se stal nejmladším grandslamovým osmifinalistou od roku 1992. „Vůbec nevím, co se na kurtu dělo. Nemůžu uvěřit, že jsem porazil Tsitsipase v tak epickém utkání. Je to paráda," rozplýval se Španěl, jenž se podle mnohých má stát nástupcem Rafaela Nadala.

Reklama

Související témata: