Hlavní obsah

Vítězná japonská samurajka ukázala oběti násilí a váhá nad startem v Paříži

New York

Šampionku tenisového US Open Naomi Ósakaovou motivovaly v cestě za titulem roušky, na kterých měla pokaždé jiné jméno černošských obětí násilí. Chtěla americký grandslam vyhrát i proto, aby mohla ukázat všech sedm pokrývek úst, které si na turnaj nachystala.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Japonská tenistka Naomi Ósakaová líbá trofej pro vítězku US Open.

Článek

Po vítězném sobotním finále nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou, kterou porazila 1:6 a dvakrát 6:3, dostala otázku, jaký byl hlavní vzkaz jejího "rouškového boje" proti rasové nespravedlnosti. "Aby spolu lidé začali mluvit," řekla Ósakaová.

"Všechno, co jsem dělala na kurtu i mimo něj, tak mi pomohlo být silnější, protože jsem o to víc toužila vyhrát, abych ukázala všechna jména," řekla. Dcera japonské matky a otce z Haiti, jež vyrůstala v Los Angeles, měla připravenou další roušku i na ceremoniál s předáním trofejí. Podle protokolu pořadatelů ale už musela pohár zvednout bez roušky.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Vítězný oddych Japonky Naomi Ósakaové po vítězném míčku ve finále US Open 2020.

V samotném finále zpočátku na Azarenkovou nestačila. V prvním setu uhrála jen jednu hru. "Byla jsem tak nervózní, nepohybovala jsem se dobře a nehrála, jak jsem čekala, ani na sedmdesát procent. Moc jsem to měla v hlavě," uvedla.

K obratu se nadechla na začátku druhé sady. Přišla o servis a za stavu 0:2 to s ní vypadalo špatně. "Opakovala jsem si, abych byla pozitivní, a nechtěla jsem prohrát 1:6 a 0:6. Chtěla jsem, aby musela o svoje peníze víc bojovat," řekla Ósakaová.

Ve zbytku utkání už Azarenkovou přehrála a zápas vyhrála za necelé dvě hodiny. Pomohla jí prý k tomu i koronavirová pauza. "Během ní jsem tvrdě makala, abych měla šanci tady vyhrát. Jsem komplexnější hráčkou, protože si mnohem více uvědomuji, co a jak dělám, a dokážu využít zkušenosti, které už mám," uvedla.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Japonská tenistka Naomi Ósakaová s jednou ze svých roušek, na které má jméno černoššské oběti - po zápase s Američankou Bradyovou.

Život v bublině v New Yorku označila za obtížný, ale brala ho jako výzvu. "Jsem vděčná, že zase můžeme hrát. Chtěla jsem proto bojovat v každém utkání a využít každou příležitost. Jsem pyšná a ráda, že dělám rodičům radost."

Ve dvaadvaceti letech už získala třetí grandslamový titul. Doufá, že s každým dalším dokáže vavřín lépe oslavit. "Předtím jsem si to tolik neužila, tak snad to budu schopná oslavit lépe," řekla vítězka US Open z roku 2018 a Australian Open 2019.

Otázkou je, jestli přijede do Paříže bojovat na antuku o další triumf. "Před cestou sem jsem Roland Garros plánovala, ale uvidíme, jak to bude," řekla Ósakaová.

Reklama

Související témata: