Hlavní obsah

Velký den Brendy F. První grandslamová výhra v 16 letech a v dalším kole velká výzva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jen před pár dny vyhrála svůj první zápas v hlavní soutěži na turnaji WTA. Teď si tento kousek zopakovala i na grandslamové úrovni opři Australian Open! Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová slavila v úvodním kole výhru 2:6, 6:4, 6:3 nad Rumunkou Anou Bogdanovou.

Foto: Profimedia.cz

Brenda Fruhvirtová

Článek

2 hodiny a dvacet minut se tenistka, které bude 17 až v dubnu, přetahovala s favorizovanou soupeřkou, jíž patří 66. příčka světového žebříčku. Ohromné úsilí bylo nakonec korunováno postupem. Fruhvirtová po pátém mečbolu padla na kolena a došlo i na slzičky.

Mladší ze sourozeneckého dua si až dosud trpělivě budovala pozici na menších turnajích. Svůj první ITF titul získala v necelých patnácti v Argentině, ale loňská sezona ukázala, že menší akce výkonnostně přerostla.

Už před rokem prošla v Melbourne kvalifikací jako pátá nejmladší hráčka historie, ale pak podlehla Bělorusce Sasnovičové. Smůlu měla i na French Open, kde po kvalifikaci chytla wimbledonskou vítězku z roku 2022 Jelenu Rybakinovou.

„Myslím, že jako člověk jsem se vůbec nezměnila. Jen mám o něco víc zkušeností, protože jsem hrála grandslamové kvalifikace. Myslím, že lépe podávám, hraju agresivnější tenis,“ líčila Fruhvirtová.

Loni vyhrávala jeden turnaj ITF za druhým, zejména na antuce, když celkovou zápasovou bilanci roku měla 52:9 a v žebříčku WTA se posunula až před první stovku (110.).

„Znám ji asi od jejích deseti let,“ řekla v Aucklandu vítězka US Open 19letá Coco Gauffová po zápase s Fruhvirtovou (6:3, 6:0). „Kdysi jsme spolu trénovaly ve Francii ve stejné akademii s Patrickem Mouratoglouem. Je skvělé ji vidět na tour a jsem si jistá, že to dotáhne ještě dál.“

Slova grandslamové šampionky by se v blízké budoucnosti měla potvrdit. V dalším kole však Fruhvirtovou čeká proti světové dvojce Aryně Sabalenkové dosud asi nejtěžší zápas dosavadní kariéry.

V prvním kole AO se činila i spoluhráčka Fruhvirtové z juniorského Billie Jean King Cupu 17letá Sára Bejlek, která v první sadě natrápila Leylah Fernandezovou. Hbitá Kanaďanka na podzim v Seville zařídila semifinálovou výhru nad Češkami a následný triumf zámořských tenistek v BJK Cupu. Nakonec v Austrálii zlomila po hodině a půl i o čtyři roky mladší českou sokyni 7:6, 6:2.

„Nebyl to dokonalý zápas, ale jsem ráda, že jsem se dokázala probít přes některé těžké momenty, které mě potkaly v prvním setu,“ poznamenala Fernandezová, která jde ve druhém kole na Američanku Parksovou.

Reklama

  Auger-Aliassime - Lehečka dnes 20 : 00
20240503T20 : 00:00+0200
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.