Hlavní obsah

Vévoda orleánský. Macháč ve Francii vyválčil titul i posun do stovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý týden proměnil v trofej pro vítěze. Tenista Tomáš Macháč vyrazil na challenger do francouzského Orléansu jako 118. hráč světa, díky pěti výhrám se však stěhuje do první stovky ATP a poprvé od loňského srpna se raduje z turnajového titulu. Brita Jacka Drapera přemohl ve finále 6:4, 4:6, 6:3.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Archivní foto Tomáše Macháče.

Článek

Ve starobylém městě, které v 15. století vešlo ve známost i díky Johance z Arku, dokázal Macháč zopakovat nedávné vynikající výkony z Davis Cupu ve Valencii. Všech pět jeho soupeřů bylo na světovém žebříčku výš než 22letý český tenista. Ale ani Američan Maxim Cressy v prvním kole, ani turnajová jednička a bývalá světová sedmička Richard Gasquet v semifinále si na Macháče nepřišli. Set mu vzal až ve finále Draper, českému triumfu však nezabránil.

V pondělním vydání světového žebříčku by tak česká dvojka měla figurovat na 96. místě, tedy o pozici výš, než bylo Macháčovo kariérní maximum.

„Tomáš je kluk, který herně patří do první stovky už delší dobu, ale je u něj trochu problémem zdraví, že kvůli němu nehraje třeba čtyři turnaje v řadě. Což je škoda, protože když se mu daří a hraje dobře, tak má pak zase pauzu,“ litoval daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

V týmové soutěži je ovšem na Macháče spoleh. V Davis Cupu má ve dvouhrách bilanci 6:1! Při nedávném českém triumfu ve Valencii skvěle rozjel zápasy se Španělskem a Jižní Koreou a stoprocentní bilanci Navrátilova ansámblu potvrdil společně s Adamem Pavláskem závěrečným bodem proti Srbsku, za něž v deblu nastoupil i Novak Djokovič.

„Přál bych si, abychom měli v první stovce víc kluků, nejen Jirku Lehečku,“ tvrdil Navrátil a Macháč mu přání splnil.

Stále by měl ale zůstat ve střehu, protože v závěru sezony obhajuje body za loňské semifinále challengeru v Bratislavě a finále v Helsinkách. A udržet se, nebo raději ještě posunout výš v top 100, je důležité hlavně pro účast v hlavních soutěžích grandslamů. Kapitán českého týmu také bude doufat, že minimálně stejnou formu, jakou ukazoval po celý týden v Orléansu, si Macháč udrží až do finálového turnaje DC v Málaze. Na úvod vyřazovací části se Češi utkají s Austrálií.

Reklama

Související témata: