Hlavní obsah

Vévodkyně z Kentu se nemýlila. Před 25 lety slavila Novotná triumf v milovaném Wimbledonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let staré slzy z roku 1993 byly toho dne vykoupeny. Třetí wimbledonské finále v kariéře udělalo z Jany Novotné konečně grandslamovou šampionku. Právě před 25 lety se v seznamu vítězek ženské dvouhry v All England Clubu premiérově objevila česká vlajka.

Foto: Profimedia.cz

První českou tenistkou, která vyhrála dvouhru ve Wimbledonu, se 4. července 1998 stala Jana Novotná.

Článek

Věra Suková prohrála ve finále Wimbledonu 1962. Martina Navrátilová získala svých devět velkých travnatých titulů až po emigraci. Ve finále 1981 a 1986 ztroskotala Hana Mandlíková. A ve dvou soubojích o trofej (1993, 1997) to nevyšlo ani Janě Novotné. 4. července 1998 však byly planety blonďaté tenistce nakloněny.

Kromě fanoušků Nathalie Tauziatové bylo toho dne ve Wimbledonu jen minimum lidí, kteří by Novotné ten velký okamžik nepřáli. Vzpomínky na její první finále se Steffi Grafovou byly dosud bolavé. Češka v něm vedla 6:7, 6:1, 4:1 a 40:30. Německá šampionka byla naprosto bezradná proti preciznímu útočnému výkonu Novotné. Ta ovšem při gamebolu na 5:1 zahrála dvojchybu, pokazila další dvě smeče a psychicky se rozložila.

Krutou porážku pak oplakala na rameni vévodkyně z Kentu, která v interview pro BBC čelila otázce, zda její vstřícnost byla vůbec vhodná pro členku Britské královské rodiny. „Možná si to někdo nemyslí, ale jsme lidé. A z mé strany to byla přirozená reakce, když jsem viděla, jak Jana pláče," prohlásila rázně vévodkyně. Už tehdy Novotné řekla, že se vrátí na kurty silnější a ve Wimbledonu vyhraje. Chvíli to ale trvalo.

Cesta Novotné za wimbledonským titulem 1998
1. kolo - Sandra Kleinová (ČR) 6:2, 6:2
2. kolo - Taťjana Panovová (Rus.) 6:3, 4:6, 6:1
3. kolo - Corina Morariuová (USA) 6:3, 6:1
4. kolo - Irina Spirleaová (Rum.) 6:2, 6:3
Čtvrtfinále - Venus Williamsová (USA) 7:5, 7:6
Semifinále - Martina Hingisová (Švýc.) 6:4, 6:4
Finále - Nathalie Tauziatová (Fr.) 6:4, 7:6

V roce 1994 prohrála česká smolařka ve čtvrtfinále s Navrátilovou, o rok později v semifinále znovu s Grafovou a v roce 1996 ve čtvrtfinále opět s fenomenální Němkou. V roce 1997 se Novotná probila do finále, v něm však proti šestnáctileté Martině Hingisové získala jen první set.

Už ale nepropadala marnosti. Při ceremoniálu byla veselá. Hingisové dokonce trofej na chvilku 'ukradla'. „Do třetice všeho dobrého to určitě vyjde," pravila vévodkyně z Kentu. A nespetla se.

„Od začátku jsem hrozně ráda hrála na trávě. Možná mi to připomínalo, jak jsme doma jako děti hrály na trávě fotbal a další hry. Bylo to pro mě přirozené, i když tráva nebyla tak kvalitní jako dnes. Ale vyhovovalo to mému stylu. Cítila jsem se na tom dobře a viděla jsem, že ostatní hráčky mají problémy. Brala jsem to jako zábavu. Jak to špatně skákalo a občas jsem tam padla a měla jsem ten kontakt s přírodou," popisovala Novotná před lety v rozhovoru pro Sport.cz.

Před čtvrtstoletím brněnská rodačka definitivně překreslila svůj wimbledonský obraz zlomené a plačící poražené. Svět naopak obletěly fotky, jak po finálové výhře nad Tauziatovou klečí na kurtu a zvedá ruce k nebi.

Za celý turnaj Novotná ztratila jediný set! Ve čtvrtfinále zvládla bitvu s osmnáctiletou Venus Williamsovou a v semifinále dokázala rozebrat i nesoustředěnou Hingisovou. Zatímco Novotná přiletěla do Anglie s dvoutýdenním předstihem a v Eastbourne získala titul ve dvouhře i ve čtyřhře, Švýcarka mezitím absolvovala dovolenou v Alpách, natočila reklamu na šampón a dorazila do Londýna jen čtyři dny před začátkem Wimbledonu.

„Jana ukázala víc zkušeností a vyzrálosti," chválila finalistku legendární Chris Evertová.

I když českým tenisovým fanouškům ve druhé sadě duelu s Tauziatovou párkrát zatrnulo, zkrácená hra byla ze strany Novotné mistrovská. Forhendovým returnem po lajně stanovila výsledek zápasu na 6:4, 7:6 a o svou radost se hned běžela podělit do hráčské lóže, kde se dlouho objímala s maminkou Libuší.

„Když o den později procházely areálem během mužského finále mezi Samprasem a Ivaniševičem, držely se za ruce a vypadaly, že se vznášejí," popisoval britský deník Guardian.

Jana Novotná zemřela po dlouhém boji se zákeřnou chorobou 19. listopadu 2017. Vzpomínky na nejšťastnější den jejího sportovního života by ale neměly vyblednout.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro zítra 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime zítra 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články