Hlavní obsah

Víc než jen výhra. Ukrajinská tenistka klečela na kurtu v slzách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to moment, který se hluboce zapsal do srdcí všech fanoušků v hledišti i u televizních obrazovek. Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská si v prvním kole turnaje v Lyonu po více než tříhodinové bitvě poradila s Rumunkou Anou Bogdanovou (3:6, 7:6, 7:6). Po proměněném mečbolu padla za aplausu publika se slzami v očích na kolena. „Měla jsem mimořádnou motivaci," říkala jednadvacetiletá tenistka.

Foto: Twitter

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská po proměněném mečbolu.

Článek

Už téměř týden odolává Ukrajina vojenské invazi Ruska. Z těžce zkoušené země utíkají desetitisíce lidí. Výjimkou nebyla ani Dajana Jastremská, která svou vlast opustila spolu se svou patnáctiletou sestrou Ivannou.

Mladá Ukrajinka, která byla již 21. hráčkou světa, se v červnu vrátila na kurty po půlročním trestu za dopingový mimosoutěžní nález. Ten u ní byl objeven v lednu minulého roku, odvolací tribunál trest o šest měsíců později zrušil s tím, že "ze strany Jastremské nedošlo k žádnému provinění nebo nedbalosti".

"S potěšením a úlevou vám oznamuji, že jsem byla zbavena všech provinění," zářila tehdy štěstím tenistka, která stále patří mezi veliké naděje ukrajinského tenisu.

To ale netušila, co její zemi postihne. "Ještě ve středu jsme byly doma v Oděse. Užívaly jsme si čas s rodinou před dlouhou cestou do Lyonu. Večer byl fajn a ráno nás vzbudily bomby. Nevěděly jsme, co se děje. Bylo to šílené. Utekly jsme z bytu do podzemní garáže a slyšely další výbuchy," popisuje děsivé chvíle posledních dní Jastremská.

Následně se svou sestrou utekla do Lyonu, rodiče zůstali na Ukrajině. Spolu pak nastoupily do zápasu čtyřhry, kde však vypadly v prvním kole.

Svůj singlový zápas však vítězka tří turnajů navzdory dvěma mečbolům Rumunky zvládla. "Takový zápas jsem ještě nikdy v životě nehrála. V takovém stresu. Byla jsem hrozně nervózní. Snažila jsem se soustředit na hru, míček po míčku, ale bylo to hodně složité. Jsem hrdá, že se mi povedlo vyhrát. Měla jsem mimořádnou motivaci."

Jastremské nyní patří až 140. příčka žebříčku, její další soupeřkou bude Španělka Cristina Bucsaová.

Velký ohlas vyvolalo i rozhodnutí další ukrajinské tenisové hvězdy Eliny Svitolinové, která se nejdříve na protest proti ruské invazi rozhodla na turnaji v Monterrey nenastoupit proti ruské tenistce Anastasii Potapové, aby následně své rozhodnutí přehodnotila. Svou soupeřku porazila hladce 6:2, 6:1.

"Proto jsem tady. Proto hraji za svoji vlast a dělám všechno pro to, abych svoje postavení a možnosti využila k přesvědčení lidí k podpoře Ukrajiny," prohlásila rodačka z Oděsy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články