Hlavní obsah

Ukrajinka Svitolinová v Monterrey proti soupeřce z Ruska nakonec nastoupila

Aktualizováno

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová si nakonec bojkot zápasu s Anastasijí Potapovovou z Ruska rozmyslela. Po výhře 6:2, 6:1 v prvním kole v Monterrey prohlásila, že došla k závěru, že své zemi napadené Ruskem pomůže víc hraním.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Elina Svitolinová zápas proti Rusce Anastasii Potapovové zvládla

Článek

Turnajová jednička Svitolinová původně odmítla k zápasu nastoupit, dokud tenis nepřistoupí jako ostatní sportovní svazy k sankcím vůči ruským a běloruským hráčkám.

Sedmadvacetiletá Ukrajinka nakonec změnila názor, přestože WTA opakovaně odmítla Rusy a Bělorusy z turnajů vyloučit a pouze jim zakázala hrát pod národními vlajkami.

"Dnes to pro mě byl hodně výjimečný zápas. Jsem moc smutná, ale jsem ráda, že hraju," řekla Svitolinová novinářům. "Můj úkol je spojit tenisovou komunitu, aby stála za Ukrajinou, protože co se tam děje, je hrozné," dodala.

"Proto jsem tady. Proto hraji za svoji vlast a dělám všechno pro to, abych svoje postavení a možnosti využila k přesvědčení lidí k podpoře Ukrajiny," prohlásila Svitolinová.

Dvojnásobná grandslamová semifinalistka a bývalá třetí hráčka světa se také rozhodla podpořit ukrajinskou armádu. "Pošlu jí všechny svoje odměny z turnajů," prohlásila Svitolinová, která turnaj v Monterrey předloni vyhrála.

MONTERREY (tvrdý povrch, dotace 276 750 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Svitolinová (1-Ukr.) - Potapovová (Rus.) 6:2, 6:1
Martičová (Chorv.) - Keysová (3-USA) 5:7, 7:6 (7:3), 6:3
Parrizasová (6-Šp.) - Doiová (Jap.) 6:2, 6:1
Sin-jü Wang (Čína) - Liová (8-USA) 6:2, 6:1
LYON (tvrdý povrch, dotace 239 477 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Golubicová (3-Švýc.) - Hontamaová (Jap.) 1:6, 6:4, 6:4
Djatčenková (Rus.) - Friedsamová (Něm.) 6:3, 2:6, 6:4
2. kolo:
Bondárová (Maď.) - Boulterová (Brit.) 6:3 skreč.

Reklama

Související témata: