Hlavní obsah

Vycházející ukrajinská hvězda byla zavražděna, tak proč by měli Rusové dostat šanci? Bývalá světová trojka ostře proti MOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější dění kolem Mezinárodního olympijského výboru a možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži v roce 2024 pod neutrální vlajkou nenechává spoustu zemí chladnými. Zvláště pak samozřejmě Ukrajinu a její sportovce. Svůj názor nyní vyjádřila i bývalá tenistka Elina Svitolinová.

Na Ukrajině pohřbili svého olympijského desetibojaře Volodymyra Androščuka, který padl v bojích u BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

MOV byl po vypuknutí války na Ukrajině jedním z hlavních iniciátorů zákazu účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních soutěžích. Nyní se však snaží najít cestu, jak sportovcům ze zemí válečných agresorů umožnit účast v Paříži.

Uvažuje se totiž o tom, že by se tito sportovci mohli účastnit soutěží organizovaných asijským olympijským výborem, což by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace. A pak i samotné hry.

Foto: Sport.cz

Elina Svitolinová slaví postup do třetího kola

Závodili by tedy pod neutrální vlajkou a bez dalších státních symbolů, ale i tak je jejich účast pro mnoho zemí nemyslitelná. Bojkot zvažuje Ukrajina či Lotyšsko, proti snahám MOV se vymezila Británie, Polsko či Dánsko. Své k tomu řekla i bývalá ukrajinská tenistka Svitolinová.

„Olympijské hry jsou největším snem a maximální výsadou pro sportovce. Jsou největší platformou pro inkluzi a rozmanitost ve sportu," napsala bývalá světová trojka s tím, že s tímto vědomím je nutné vytrvat v zákazu startů pro ruské a běloruské sportovce. „Tím se světu pošle silný vzkaz o tom, že jsme v sankcích proti ruským a běloruským sportovcům jednotní a že oni musí čelit následkům ohavných činů jejich vlád," uvedla vítězka Turnaje mistryň z roku 2018.

Svitolinová, která loni přerušila kvůli těhotenství kariéru, vzpomenula také případ mladého nadějného ukrajinského desetibojaře Volodomyra Androščuka, který byl koncem ledna zabit při obraně své země. „Jedna z vycházejících ukrajinských hvězd v desetiboji, byla zavražděna v boji. Nikdy nenaplní svůj potenciál a sny o účasti na hrách, tak proč by ruští a běloruští sportovci měli dostat šanci, když jejich vlády okrádají nevinné lidi o jejich šance?!!" ptá se vyčítavě bronzová medailistka z olympijských her v Tokiu.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík