Hlavní obsah

Výpadek plateb pro WADA by diskvalifikoval americké sportovce

Toronto

Pokud by vláda Spojených států amerických splnila své hrozby a přestala by platit příspěvky Světové antidopingové agentuře (WADA), mělo by to fatální dopad na sportovce této země. Ti by nesměli závodit na olympijských hrách ani na dalších velkých mezinárodních akcích. Agentuře Reuters to řekl prezident WADA Witold Baňka.

Foto: Timothy D. Easley, ČTK/AP

Serena Williamsová při utkání se sestrou Venus.

Článek

Američané aktuálně platí 2,7 milionu dolarů (asi 64 milionů korun) ročně, což je nejvíce ze všech států. Celkový rozpočet WADA na letošní rok je 37,4 milionu dolarů (886 milionů korun). Polovinu hradí Mezinárodní olympijský výbor, polovinu národní vlády.

V červnu Američané pohrozili snížením příspěvku až na nulu, protože podle vládní analýzy za něj nedostávají odpovídající protihodnotu. Požadovali reformu. Proti tomu se WADA ohradila s tím, že ji nemohou řídit ty nejbohatší státy.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Serena Williamsová na letošním US Open.

A nyní její prezident Baňka zdůraznil, že by svévole Američanů mohla mít pro jejich sportovce vážné důsledky. "Důsledky toho, že by USA odmítly platit příspěvek WADA, by mohly být pro americké sportovce tvrdé a dalekosáhlé. Kontaktovala nás řada vlád ze světa, které byly šokovány výhružkami americké vlády za podpory USADA (Americké antidopingové agentury)," řekl agentuře Reuters.

Foto: Sport.cz

Americká gymnastka Simona Bilesová.

Jiné země podle něj požadovaly ujištění, že by odmítnutí platby příspěvku vedlo k tomu, že by USADA přestala splňovat podmínky světového antidopingového kodexu. Jejich dodržování je ale pro účast na olympijských hrách a dalších velkých mezinárodních akcí nezbytné.

Prezident USADA Travis Tygart přešel do protiútoku a označil výhružky WADA za prázdné a nelegální. "Vyhrožovat sportovcům jedné země kvůli tomu, že má WADA špatný model řízení, je velmi nevšední a chabé. Měli by věnovat čas tomu, aby organizaci WADA změnili tak, jak ji svět chce, tedy silnou a nezávislou WADA," prohlásil.

Pokračoval v kritice současných postupů WADA. "Je to špatně, když globální regulátor útočí na jednoho ze svých klíčových partnerů, který dělá maximum pro dodržování pravidel, zatímco je slepý k zemím jako Rusko, kde funguje státem sponzorovaný dopingový program. To pokrytectví je neuvěřitelné," dodal Tygart.

Reklama