Hlavní obsah

Kvitová - Paoliniová 6:4, 6:7, 6:1Bravo! Lehečka, Veselý, Krejčíková a Kvitová postupují. Plíšková zažila obří fiasko

Aktualizováno

Čeští tenisté zažili ve středu v deštěm opět narušeném programu grandslamového Wimbledonu s jedinou výjimkou velmi úspěšný den. Vydařený vstup do turnaje má za sebou Jiří Lehečka, který ve třech setech ovládl souboj s Rakušenem Ofnerem, když vyhrál třikrát 6:4. Záhy ho napodobila Barbora Krejčíková díky vítězství nad domácí Heather Watsonovou 6:2, 7:5. Třetí výhru českých barev zařídil Jiří Veselý, jenž poslal ze hry Američana Sebastiana Kordu po setech 7:6, 4:6, 6:2 a 6:3. Senzační porážku naopak zažila bývalá světová jednička Karolína Plíšková, protože nestačila na 225. hráčku světa Nataliju Stevanovičovou ze Srbska (2:6, 3:6). Na úplný závěr programu se radovala z postupu Petra Kvitová po výhře nad Italkou Jasmine Paoliniovou 6:4, 6:7 (5:7), 6:1.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Petra Kvitová slaví postup do druhého kola Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Kvitová zahájila oblíbený grandslam stejně jako před rokem proti Paoliniové a znovu ji porazila ve třech setech. Původně měly hrát už v úterý, ale deštivé počasí zavinilo odklady. Nakonec si dnes zahrály na centrálním kurtu.

Jednadvacetiletý Lehečka si připsal si na travnatých dvorcích v All England Clubu první výhru, Rodák z Mladé Boleslavi měl nastoupit proti Ofnerovi stejně jako řada jeho krajanů v úterý, program však přeložilo deštivé počasí. To v Londýně dvakrát ovlivnilo i dnešní duel. Organizátoři museli natáhnout plachty už v prvním setu za stavu 4:4 a 30:30 při servisu Ofnera. Rakušan po návratu na kurt game nedopodával a Lehečka získal první set.

"To byl jeden z klíčových momentů, který určil tempo a směřování zápasu. Za stavu 4:4 jsem na něj hned vletěl. Využil jsem toho, že mohl být trochu tužší po pauze. Pak ustával vítr a ve druhém i třetím setu jsem začal cítit líp i tenisově," řekl po utkání novinářům Lehečka.

Přerušen byl také druhý set a i v něm Lehečka zvládl návrat na dvorec lépe. Dál si držel stoprocentní bilanci na servisu a sadu získal díky brejku v páté hře. Čtvrtfinalista letošního Australian Open už soupeře do ničeho vážného nepustil, brejkl jej ještě na začátku třetího setu a využil po hodině a 42 minutách první mečbol. "Jsem rád, že se mi povedlo vyhrát a přežít první kolo. Na kurtu jsem byl lepším hráčem," doplnil Lehečka.

Dvaasedmdesátý hráč světa Ofner měl jen dva brejkoboly, které nevyužil. Lehečka proměnil tři z deseti a zahrál 22 vítězných míčů. Český tenista vyzve v dalším kole turnajovou osmnáctku Argentince Francisca Cerúndola.

Odložený vstup do turnaje zvládla také turnajová desítka Krejčíková. Domácí Watsonovou porazila na kurtu číslo 1 za hodinu a 35 minut a postoupila do 2. kola Wimbledonu potřetí za sebou. Soupeřku předčila v poměru vítězných míčů 22:10, neztratila ani jednou servis a vyzve buď Rusku Mirru Andrejevovou, nebo Číňanku Wang Si-jü.

Nečekaně dohrála Plíšková. Světová devatenáctka získala proti srbské kvalifikantce Stevanovičové jen pět gamů. V 1. kole Wimbledonu vypadla teprve podruhé v kariéře a poprvé od roku 2012. Rodačka z Loun prohrála šestý ze sedmi posledních zápasů.

"Soupeřka mi to hodně znepříjemnila, ale já nehrála vůbec dobře. Servis nepsal, i když nebyl úplně nejhorší. Hrálo se mi ale strašně špatně. Tu vysvitlo slunce, tady zafoukalo. Bylo těžké najít klid ve výměnách. A do toho jsem pořád lovila ty její čopy na zemi. Hrála nepříjemně a já si s tím bohužel neporadila," řekla Plíšková.

Plíšková nezískala v duelu s 225. hráčce světa ani jeden brejk, o servis naopak třikrát přišla. První set ztratila po nevydařené koncovce, kdy od stavu 2:2 prohrála všechny čtyři zbývající hry. Nevyšel jí ani úvod druhého setu, kde brzy prohrávala 0:3 a i přes pět odvrácených mečbolů už manko brejku nesmazala. V 1. kole grandslamu vypadla podruhé za sebou.

Veselý jde senzačně dál

Jiří Veselý se postaral o příjemné překvapení v duelu proti světové pětadvacítce. První sadu vybojoval ve zkrácené hře, když tie break vyhrál 9:7. Prohrával v něm sice 6:7 a odvracel setbol, ale třemi body v řadě získal první dějství ve svůj prospěch.

Druhá sada patřila Sebastianu Kordovi. Syn české tenisové legendy vzal Veselému podání v páté hře. Sám na servisu nezaváhal a sadu uhrál poměrem 6:4.

Kdo si myslel, že srovnání stavu na 1:1 favorita nastartuje, byl na omylu. Na dvorci vládl Veselý, vedl rychle 3:0 a když v osmé hře získal znovu podání Kordy, šel outsider do vedení 2:1 na sety.

Českému hráči, který je až v šesté stovce světového žebříčku, patřil i úvod čtvrté sady. Znovu šel do vedení 3:0. Důležitým momentem bylo, když Veselý za stavu 3:1 odvrátil čtyři brejkboly a uhrál si svůj servis. Každým dalším fiftýnem se blížil k senzačnímu vítězství, na které nakonec dosáhl poté, co čtvrtá set ovládl poměrem 6:3.

Duely Karolíny Muchové a Lindy Noskové byly stejně jako zápas 2. kola Kateřiny Siniakové s Ukrajinkou Lesjou Curenkovou odloženy na čtvrtek.

Reklama