Hlavní obsah

H+H. Sehraná dvojka ze Štvanice stojí za úspěchy Vondroušové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českém tenisovém prostředí má značka H+H jednoznačný význam. Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou patřily ještě nedávno k nejlepším deblovým párům světa. Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová měla ale při finále s Tunisankou Uns Džábirovou trochu jiné H+H ve své hráčské lóži.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Markéta Vondroušová s wimbledonskou trofejí

Článek

Vepředu prošedivělý kouč, bývalý tenista šesté světové desítky, Jan Hernych. A za ním daviscupová legenda v černých brýlích Jiří Hřebec, mentor a trenér v jedné sobě. Tohle spojení z I. ČLTK se osvědčilo už před čtyřmi lety při tažení Vondroušové do finále na Roland Garros.

„Maky to pořád brala tak, že ten první rok s Herňou byl její vůbec nejlepší. Jenže on pak s partnerkou čekal čtvrté dítě a tím se to trochu zlomilo. Markéta si říkala, že už s ní určitě nebude chtít tolik jezdit," popisoval Hřebec pro Sport.cz období, kdy se Vondroušová s Hernychem rozešli, ale nebylo to ve zlém. Ona pak nějakou dobu obrážela turnaje sama, chvíli spolupracovala s Janem Mertlem, trénoval ji také Jiří Fencl.

Hřebcovi ale stále v hlavě vrtala úspěšná varianta s Hernychem a inicioval tedy obnovení spolupráce. „Ptal jsem se Maky, jestli by se tomu nebránila. A pak jsme se smáli, že dá snad Herňovi do smlouvy, že už nesmí mít páté dítě..."

Hernychovi bylo už před pěti lety jasné, že začal trénovat tenisový diamant. S Vondroušovou si sedli i lidsky. Ona ho uvedla do světa sociálních sítí, bez kterých si tehdy nedovedla svůj život představit. Občas se taky nestačil divit, čím se jeho svěřenka po vyčerpávajících tenisových trénincích odreagovává. „Severské masakry," zhodnotil její četbu skandinávských detektivních románů.

„Markéta tenisem žije, je pracovitá, což je základ, aby z ní mohla být vynikající hráčka a patřila mezi nejlepší na okruhu. Ale chce to i nějaký čas a hlavně zdraví," řekl tehdy Hernych Sport.cz. A neskutečně si pochvaloval spolupráci H+H. „S Jurou Hřebcem si píšeme, voláme, komunikujeme. Hlavně se ale bavíme o tréninku. O tom, co je potřeba dělat," líčil kouč Vondroušové.

Když ve svém prvním grandslamovém finále před čtyřmi lety neměla na Ashleigh Bartyovou, došlo i na slzy. „U Maky je ale skvělé, že ona ty porážky umí rychle hodit za hlavu. Když bude dál pracovat, výsledky se dostaví," mínil Hernych. To ale netušil, že to bude po značných zdravotních komplikacích Vondroušové, a že u té slávy bude po delší přestávce ve vzájemné spolupráci.

„Maky teď chtěla travnatou sezonu vynechat a letět až do Ameriky na betony. Ale s Honzou se dohodli, že pojedou a dobře se na to připraví," oddechl si Hřebec, který si wimbledonské finále nenechal ujít. Jen kousek od něj přitom seděla deblistka Miriam Kolodziejová, která 72letému matadorovi vymyslela už před lety rozvernou přezdívku Pan Hříbko.

„Chytilo se to a začala mu tak říkat půlka Štvanice," smála se Vondroušová. To ale neznamená, že by rady svého mentora brala na lehkou váhu. Po Wimbledonu také nehrozí, že by nějak poklesla její tréninková morálka. „V devět ráno je na Štvanici, v šest večer odchází," popisoval zaběhlou rutinu čerstvé grandslamové vítězky Hernych.

Reklama