Hlavní obsah

Pegulaová - Vondroušová 4:6, 6:2, 4:6Senzace! Vondroušová je po famózním obratu v semifinále Wimbledonu, ve čtyřhře končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tenistka Markéta Vondroušová si zahraje semifinále Wimbledonu, když po velké bitvě vyhrála nad turnajovou čtyřkou, Američankou Jessicou Pegulaovou 2:1 na sety. Semifinále je historicky nejlepším výsledkem Vondroušové v All England Clubu. Ve třetí sadě prohrávala už 1:4, ale následně získala pět her v řadě a může slavit senzační postup. S krajankou Miriam Kolodziejovou měla ještě nastoupit v osmifinále čtyřhry, česká dvojice se ale z duelu proti australsko-belgickému páru Storm Hunterová, Elise Mertensová odhlásila.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Je to doma. Česká tenistka Markéta Vondroušová slaví postup do semifinále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Pro čtyřiadvacetiletou Vondroušovou je absolutním grandslamovým maximem finále Roland Garros z roku 2019. Ve Wimbledonu ale dosud nedošla dál než do 2. kola. Letos se jí v All England Clubu daří, naposledy v osmifinále vyřadila krajanku Marii Bouzkovou.

Turnajová čtyřka Pegualová rozehrála duel lépe a získala úvodní dvě hry, pak ale pro změnu bodovala poslední česká tenistka ve wimbledonské dvouhře a otočila skóre na 4:2 ve svůj prospěch. Drama plné zvratů pokračovalo a tentokrát přišla slabší chvilka na Vondroušovou, což se ve skóre projevilo vyrovnáním na 4:4.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Česká tenistka Markéta Vondroušová bojuje o postup do semifinále Wimbledonu.

V deváté hře ale pro změnu ztratila už potřetí v úvodní sadě podání Pegulaová a pustila Češku do vedení. Vondroušová pak při svém servisu nezaváhala a získala set poměrem 6:4.

Druhé dějství patřilo favorizované Američance. Pegulaová vzala Češce ve čtvrté hře podání a v osmé hře si to zopakovala. Jelikož sama na servisu tentokrát nezaváhala, získala pro sebe druhou sadu snadno poměrem 6:2.

Ve třetí sadě to zprvu vypadalo na snadnou záležitost ve prospěch Američanky, která šla do vedení 4:1. Zápas byl následně přerušený kvůli blížícímu se dešti a po pauze chytila Vondroušová druhý dech a v sedmé hře si vzala ztracený servis zpět.

Rozjetá Češka vzala následně Pegulaové podání znovu a šla servírovat na postup do semifinále. Vondroušová pátou získanou hrou v řadě podtrhla senzační postup a mohla slavit nejlepší výsledek v All England Clubu v kariéře.

"Bylo to hrozně těžké a prožívám teď úžasné pocity. Nikdy jsem nehrála na kurtu číslo 1. Je to nádherné. Chtěla jsem bojovat až do konce a teď jsem hrozně šťastná. Nemohu tomu ani uvěřit," řekla v rozhovoru na kurtu Vondroušová. Stala se třetí hráčkou v tzv. open éře, která na cestě do wimbledonského semifinále porazila čtyři nasazené hráčky. Předtím se to povedlo jen Strýcové před čtyřmi lety a Číňance Čeng Ťie v roce 2008.

Vondropušovou mělo v úterý čekat ještě osmifinále čtyřhry, s krajankou Miriam Kolodziejovou. Česká dvojice se ale z duelu proti australsko-belgickému páru Storm Hunterová, Elise Mertensová ze zatím neznámých důvodů odhlásila.

Strýcová v semifinále čtyřhry, Pavlásek i Bouzková ve čtvrtfinále 

Barbora Strýcová je ve Wimbledonu v semifinále čtyřhry. Sedmatřicetiletá Strýcová s tradiční tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej porazily francouzsko-brazilský pár Caroline Garciaová, Luisa Stefaniová 7:6, 6:4 a při rozlučkovém turné české tenistky s kariérou mohou zopakovat společný triumf z roku 2019. Jejich semifinálový soupeř vzejde z utkání mezi Marií Bouzkovou se Španělkou Sarou Sorribesovou proti Němce Lauře Siegemundové s Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Do čtvrtfinále se ve čtyřhře dostali Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem, kteří přehráli chorvatské duo předloňských vítězů Wimbledonu Nikolu Mektiče a Mateho Paviče 6:4, 3:6, 7:5. Ve stejné fázi je v ženském deblu také Marie Bouzková se Španělkou Sarou Sorribesovou. Maďarsko-belgický pár Anna Bondárová, Greet Minnenová porazily 6:3, 3:6, 6:3.

Wimbledon (tráva, dotace 44,7 milionu liber):
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pegulaová (4-USA) - VONDROUŠOVÁ (ČR) 4:6, 6:2, 4:6
Čtyřhra - 3. kolo:
BOUZKOVÁ, Sorribesová (ČR/Šp.) - Bondárová, Minnenová (Maď./Belg.) 6:3, 3:6, 6:3
Čtyřhra - čtvrtfinále:
STRÝCOVÁ. Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Garciaová, Stefaniová (Fr./Braz.) 7:6 (7:5), 6:4
Muži
Čtyřhra - 3. kolo:
PAVLÁSEK, Behar (ČR/Urug.) - Mektič, Pavič (9-Chorv.) 6:4, 3:6, 7:5
Junioři
Dvouhra - 2. kolo
Ghibaudo (Fr.) - HRAZDIL (ČR) 6:4, 5:7, 7:6 (10:8)
Juniorky
Čtyřhra - 1. kolo:
BARTŮŇKOVÁ, Vargová (7-ČR/SR) - Munková Mortensenová, Rabmanová (Dán./USA) 6:2, 6:3
Oluwadareová, Stojsavljevicová (Brit.) - ŠMEJKALOVÁ, Slamová (ČR/USA) 7:5, 6:4
Sonobeová, VALENTOVÁ (6-Jap./ČR) - Kornějevová, Prestonová (Rus./Austr.) 7:5, 2:6, 14:12

Reklama