Hlavní obsah

Vondroušová - Džábirová 6:4, 6:4Dokázala to! Vondroušová vstupuje mezi legendy, je wimbledonskou šampionkou

Aktualizováno

Česká tenistka Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova porazila v dnešním finále turnajovou šestku Uns Džábirovou z Tuniska dvakrát 6:4 a slaví první grandslamový titul v kariéře. Na travnatých dvorcích v All England Clubu navázala na triumfy Petry Kvitové (2011, 2014) a Jany Novotné (1998). Vondroušová se stala první tenistkou v historii, která londýnský turnaj ovládla jako nenasazená hráčka.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Markéta Vondroušová s wimbledonskou trofejí

Článek
Fotogalerie

"Je to neuvěřitelné. Byl to hrozně těžký zápas a byla jsem nervózní. Jsem vděčná a hrdá, jak jsem to zvládla," řekla novinářům Vondroušová. "Byl to asi pro mě nejméně pravděpodobný grandslam, který jsem mohla vyhrát. Na trávě jsem předtím nehrála dobře. Když jsme sem přijeli, říkala jsem si, že se pokusím vyhrát pár zápasů. A teď přišlo tohle. Je to šílené. Stále tomu nemůžu uvěřit," rozplývala se.

Premiérovou trofej z turnajů "velké čtyřky" získala na druhý pokus, před čtyřmi lety neuspěla v boji o titul na Roland Garros. Předloni prohrála také olympijské finále. Za vítězství v Londýně inkasuje prémii 2,35 milionu liber (65 milionů korun), Džábirová obdrží polovinu. Česká tenistka se také posune ze 42. místa světového žebříčku na desáté.

Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha dokonala v Londýně překvapivé tažení na travnatém povrchu, který neměla v oblibě. Dosud nejlépe skončila ve Wimbledonu předloni ve 2. kole. Džábirová neuspěla ve wimbledonském finále ani na druhý pokus, vloni prohrála s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. Po loňském US Open prohrála i třetí rozhodující zápas na grandslamu a nevyužila další šanci stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí.

"Když jsem za stavu 5:4 vedla 40:0, skoro jsem nemohla dýchat. Všechno bylo jen na mně. Jsem hrozně ráda, že jsem zůstala v hlavě koncentrovaná a udržela to. Byla to hrozná úleva. Zahrály jsme skvělý zápas plný povedených výměn. Ona je skvělá hráčka i člověk. Moc dobře se známe. Jsem ráda, že jsem dál bojovala a držela se v důležitých momentech," uvedla Vondroušová.

Česká tenistka si také vylepšila letošní bilanci proti hráčkám z první desítky na 6:4 a Džábirovou porazila tento rok i ve třetím vzájemném zápase. Cestou k titulu zdolala pět nasazených hráček, což se na grandslamu naposledy povedlo před dvěma lety Barboře Krejčíkové na Roland Garros a ve Wimbledonu Petře Kvitové při jejím prvním triumfu. Vondroušová vyhrála Wimbledon rok poté, co v něm nestartovala kvůli zranění zápěstí.

Obě hráčky vstoupily do finále na centrkurtu před zraky princezny Kate a řady tenisových legend včetně devítinásobné vítězky Martiny Navrátilové opatrně. Lepší úvod měla Džábirová, která získala dvakrát výhodu brejku a vedla 2:0 a 4:2.

Vondroušová ale dokázala vždy zareagovat a od sedmé hry se jí podařil obrat. Vyhrála čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách získala i první set. Džábirová doplatila na 15 nevynucených chyb, Češka jich měla jen šest.

"Myslím, že jsem udržela nervy na uzdě a zůstala klidná po celý zápas. V semifinále jsem byla nervóznější než ve finále. Všichni byli překvapení, jak klidná jsem byla. Můj trenér po finále nemohl uvěřit tomu, jak klidná jsem byla. To byl hlavní klíč k titulu, že jsem stále věřila a byla klidná, i když jsem na začátku prohrávala 0:2. Říkala jsem si, ať zůstanu soustředěná a vydržím," líčila Vondroušová.

Nabytou psychickou výhodu využila i na začátku druhého setu. Hned v úvodu prolomila opět soupeřčin servis. Za podpory wimbledonského šampiona z roku 1973 Jana Kodeše či Heleny Sukové z lóže ale vzápětí nevyužila tři gameboly a Tunisanka se vrátila do hry.

Za stavu 3:1 ale Džábirová znovu nepotvrdila brejk a Vondroušová srovnala. Rozhodnutí přišlo v deváté hře. Vondroušová v ní pošesté v zápase soupeřku "brejkla" a při vlastním servisu využila po hodině a 22 minutách hry druhý mečbol. Po returnu u sítě radostí spadla na zem a vychutnala si ovace zaplněného hlediště.

"Je to skvělý pocit. Mám tu i manžela a sestru, kteří přijeli v pátek. Jsem ráda, že se o to mohu podělit se svými blízkými, protože v Paříži to tehdy bylo hrozně smutné. Nemohla jsem je obejmout. Teď jsem mohla. Jsem ráda, že jsem si to s nimi mohla užít. Je to neskutečné," dodala Vondroušová.

Přehled českých (čs.) vítězů dvouhry na grandslamových turnajích
1970 (French Open): Jan Kodeš
1971 (French Open): Jan Kodeš
1973 (Wimbledon): Jan Kodeš
1980 (Australian Open): Hana Mandlíková
1981 (French Open): Hana Mandlíková
1984 (French Open): Ivan Lendl
1985 (US Open): Hana Mandlíková
1985 (US Open): Ivan Lendl
1986 (French Open): Ivan Lendl
1986 (US Open): Ivan Lendl
1987 (Australian Open): Hana Mandlíková
1987 (French Open): Ivan Lendl
1987 (US Open): Ivan Lendl
1989 (Australian Open): Ivan Lendl
1990 (Australian Open): Ivan Lendl
1998 (Australian Open): Petr Korda
1998 (Wimbledon): Jana Novotná
2011 (Wimbledon): Petra Kvitová
2014 (Wimbledon): Petra Kvitová
2021 (French Open): Barbora Krejčíková
2023 (Wimbledon): Markéta Vondroušová
Poznámka: Jaroslav Drobný měl při výhrách na French Open 1951 a 1952 a ve Wimbledonu 1954 egyptské občanství. Martina Navrátilová přišla o čs. občanství v roce 1975, první z 18 grandslamových titulů získala o tři roky později.
VIZITKA MARKÉTY VONDROUŠOVÉ
Datum a místo narození: 28. června 1999, Sokolov
Výška a váha: 172 cm, 60 kg
Klub/trenér: I. ČLTK Praha/Jan Hernych
Největší úspěchy: vítězka Wimbledonu 2023, finalistka French Open 2019; OH 2021 (Tokio) - stříbro; vítězka dvou turnajů WTA
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 42. místo (v novém vydání se posune na životní 10. místo)
Rodina: vdaná, manžel Štěpán
Ostatní: levoruká hráčka s velkým citem pro míč, ráda používá "kraťasy", ale brzdí ji častá zranění; s tenisem začala ve čtyřech letech pod vedením svého otce; v minulosti ji trénovali Jiří Hřebec, Dušan Karol, Zdeněk Kubík, Libor Salaba, Jan Mertl a Jiří Fencl; v roce 2015 se stala juniorskou světovou jedničkou ve dvouhře, v téže kategorii vyhrála dva grandslamy ve čtyřhře; na okruhu WTA debutovala v dubnu 2015, o dva roky později získala jako sedmnáctiletá v Bielu premiérový a do dnešního triumfu jediný titul; ve stejném roce si poprvé zahrála ve Fed Cupu; na French Open 2019 postoupila jako nenasazená hráčka až do finále, kde nestačila na Australanku Ashleigh Bartyovou, poté měla kvůli zranění zápěstí půlroční pauzu; na OH v Tokiu 2021 se kvalifikovala jen díky tzv. chráněnému žebříčku, nakonec získala stříbro; loni kvůli operovanému zápěstí nehrála přes půl roku a vypadla z první stovky žebříčku; Wimbledon vyhrála jako první nenasazená tenistka v historii, dosud bylo jejím maximem na londýnské trávě 2. kolo; má ráda tetování, libuje si v botách a jejím tenisovým vzorem je Švýcar Roger Federer; od loňské svatby je oficiálně Šimková, ale v tenisu stále používá dívčí jméno; na prize money si dosud vydělala přes 8,5 milionu dolarů.

Ve Wimbledonu si zahraje o titul ve dvouhře i juniorka Bartůnková

Sedmnáctiletá tenistka Nikola Bartůňková porazila v semifinále juniorek ve Wimbledonu první nasazenou Rusku Alinu Kornějevovou 6:4, 7:6 a zahraje si v Londýně o titul. V nedělním finále vyzve turnajovou dvojku Američanku Clervie Ngounoueovou.

Zastoupení bude mít český tenis i v obou finále juniorských čtyřher. Teprve patnáctileté naděje Alena Kovačková s Laurou Samsonovou porazily v semifinále druhý nasazený slovensko-italský pár Renata Jamrichová, Federica Urgesiová 6:2, 6:4. Sedmnáctiletý Jakub Filip spolu s Italem Gabrielem Vulpettou zdolali 7:6 a 6:2 brazilsko-bolivijskou dvojici Joao Fonseca, Juan Carlos Prado Ángelo.

Tenistka 1. ČLTK Praha zvítězila na travnatých dvorcích v All England Clubu i díky obratu ve druhém setu, kde otočila nepříznivý vývoj ze stavu 2:5 a odvrátila dva setboly. V tie breaku uspěla poměrem 7:2. Vítězku letošní juniorského Australian Open a Roland Garros porazila Bartůňková za hodinu a 35 minut.

Bartůňková se může stát první českou vítězkou juniorského Wimbledonu po Kristýně Plíškové, která turnaj ovládla v roce 2010. V minulosti uspěly také Andrea Strnadová (1989, 1990), Andrea Holíková (1985) a Olga Míšková (1948).

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber):
Centrální dvorec:
Dvouhra ženy - finále
VONDROUŠOVÁ (ČR) - Džábiová (6-Tun.) 6:4, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
BARTŮŇKOVÁ (ČR) - Kornějevová (1-Rus) 6:4, 7:6 (7:2)
Čtyřhra - semifinále:
KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ (ČR) - Jamrichová, Urgesiová (2-SR/It.) 6:2, 6:4
Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
FILIP, Vulpitta (ČR/It.) - Fonseca, Prado Ángelo (2-Braz./Bol.) 7:6 (7:3), 6:2.

Reklama