Hlavní obsah

Vždyť z toho tenistky musejí mít trauma! Wimbledon chystá revoluční změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wimbledon je nejstarším a nejslavnějším tenisovým turnajem na světě. Dost se na něm dbá na dodržování pravidel a změna přichází jen málokdy. Nyní však zřejmě k jedné dojde. Tenistky už nebudou nuceny dodržovat přísný dress code, podle kterého musejí mít na sobě celé bílé oblečení. Podle matky slavného tenisty Andyho Murrayho Judy, to mohlo být pro některé hráčky traumatizující v době jejich menstruačního cyklu a nastal nejvyšší čas na změnu.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová během svého posledního Wimbledonu v roce 2022. Ilustrační foto.

Článek

Slavný Wimbledon čeká zřejmě v příštím roce změna. Doposud platilo, že všichni hráči musejí mít na sobě výhradně bílé oblečení. Proti tomuto pravidlu například protestovala před letošním finále i skupina Address The Dress Code a nyní se ozvala tenisová trenérka a matka bývalé světové jedničky Andyho Murrayho Judy.

Podle ní je nejvyšší čas, aby se Wimbledon více přiblížil ostatním profesionálním sportovním odvětvím, co se týče oblečení tenistek. „Jedním z největších problémů ve sportu dříve bylo, že v mnoha různých sportech byly vždy bílé šortky, bílá souprava a tak dále. Všechno bylo bílé. Téměř všechny sporty nyní přešly na barevné oblečení," řekla v rozhovoru pro Sportsmail.

„Myslím, že nyní je doba pokročilejší a možnost hovořit o tomto tématu je větší. Když máte na sobě vše bílé a při hře se vám pak může stát, že něco unikne... Nedokážu si představit více traumatizující zážitek, než je tento," řekla s narážkou na ženskou menstruaci.

Murrayová říká, že v dnešní době, kdy jsou všechny zápasy vysílány nebo streamovány, je nutné toto hledisko zvážit. „Je velmi důležité, že máme v rozhodovací komisi hodně žen, protože ty chápou, jaké to je mít menstruační cyklus, a rozumí strachu z toho, že se to stane během hry," dodala.

Wimbledon na to rychle zareagoval. Podle představitelů All England Clubu je upřednostňování zdraví žen a podpora hráček na základě jejich individuálních potřeb pro ně velmi důležitá a nyní diskutují s WTA, s výrobci a s lékařskými týmy o možnostech, jak toho můžou dosáhnout.

Podle britského Sportsmailu by pravidlo mělo být upraveno tak, že vrchní díl oblečení bude stále muset být bílý, ale pokud jde o kalhotky nebo šortky, ty budou moci být barevné.

Reklama

Související témata:
Dress code