Hlavní obsah

WTA o zákazu Rusek a Bělorusek v Praze: Navzdory jejich neutralitě jim české orgány odepřely možnost hrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř dvanácti hodinách od veřejného oznámení, že na tenisovém turnaji Livesport Prague Open v Praze startovat nebudou ruské a běloruské hráčky, zareagovala na situaci i WTA. Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na ruzyňském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka a byl jí udělen výjezdní příkaz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„WTA důrazně odsuzuje válku na Ukrajině a odsouzeníhodné jednání ruské vlády. WTA rovněž nadále podporuje ukrajinské sportovce - stejně jako všechny sportovce WTA -, kteří jako profesionálové čelí obrovským výzvám, zatímco mnoho jejich blízkých a jejich země čelí útokům ze strany Ruska," uvedla WTA na úvod svého prohlášení.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už téměř rok a půl, česká vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na tuzemském území.

„Jednotlivé hráčky WTA, jejichž národnost je ruská/běloruská, nadále soutěží na Tour na neutrální bázi. Navzdory jejich neutralitě je některým hráčkám WTA českými vládními orgány odepřena možnost startovat na turnaji WTA 250, který se má konat příští týden v Praze," stojí dál v prohlášení WTA.

V hlavní fázi dvouhry pražského turnaje se původně měla představit Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace singla měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se dříve z hlavní soutěže odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

„Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme i nadále sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek," dodala WTA.

Reklama

  Macháč - Shelton probíhá
20240427T16 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 17 : 45
20240427T17 : 45:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík