Hlavní obsah

Ruské a běloruské tenistky v Praze startovat nebudou. Policie zasáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádné ruské ani běloruské tenistky na tenisovém turnaji Livesport Prague Open v Praze startovat nebudou. Policie ve čtvrtek na letišti Václava Havla provedla kontrolu u jedné z ruských reprezentantek a byl jí udělen výjezdní příkaz.

Foto: Profimedia.cz

Ruské tenistky na turnaji v Praze startovat nebudou. Ilustrační foto

Článek

"Včerejšího dne v podvečerních hodinách 27. 7. 2023 byla policisty Inspektorátu cizinecké policie na mezinárodním Letišti Václava Havla provedena pobytová kontrola u osoby ruské státní příslušnosti, při které byly zjištěny důvody ukončení pobytu na území. Osobě byl udělen výjezdní příkaz a dostala lhůtu na vycestování z České republiky," sdělila k situaci Policie ČR.

O kterrou tenistku se konkrétně jednalo, organizátoři zveřejnit nechtěli. „Šlo o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. V tuto chvíli již není na území České republiky. Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským či běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly," uvedl ředitel turnaje Miroslav Malý.

Organizátoři nepředpokládají, že by se některé z dalších ruských a běloruských tenistek pokusily na území Česka přicestovat a turnaje se zúčastnit.

V hlavní fázi dvouhry pražského turnaje figurovala Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace singla měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Kvůli zranění se dříve z hlavní soutěže odhlásila další Ruska Jevgenija Rodinová.

Start Rusek a Bělorusek na Livesport Prague Open dlouhodobě kritizoval olympijský vítěz z roku 1998, hokejový gólman Dominik Hašek. Ještě v pátek dopoledne na svém twitterovém účtu znovu apeloval na příslušné orgány.

"Pokleknutí Vám nestačí? Mám si snad vrazit do pusy roubík a lízat Vám nohy," obořil se Hašek na českou vládu, ministerstvo zahraničí a ministerstvo vnitra. "Účast ruských a běloruských hráček stojí ukrajinské životy! Vyhostěte ty tenistky," napsal.

Redakce Sport.cz se na postup policie ptala ve čtvrtek, mluvčí policie tehdy avizoval, že policie hodlá v případu postupovat proaktivně.

"Policie České republiky celou situaci vnímá a pečlivě monitoruje tenisový turnaj žen, jehož se s největší pravděpodobností chtějí účastnit i sportovkyně z Ruska a Běloruska," odepsal na otázky Sport.cz tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

"V případě, že Policie České republiky zjistí, že ze strany cizince nejsou nadále plněny podmínky uděleného víza (účel pobytu, ubytování, prostředky k pobytu, zdravotní pojištění atd.), bude postupovat v souladu s právními předpisy a přistoupí k odepření vstupu v souladu s čl. 14 Schengenského hraničního kodexu nebo v případě, že vstoupí na území v rámci schengenského prostoru, přistoupí ke zrušení krátkodobého víza v souladu s čl. 34 odst. 2 Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 810/2009, vízový kodex. Policie ČR je připravena postupovat proaktivně v souladu s právními předpisy a i s Usnesením Vlády ČR č. 480/20223," uvedl ve čtvrtek Urban.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bělorusky Sasnovičová a Julija Hatouková či Ruska Valerija Savinychová však do soutěže zasáhly. Ruské a běloruské hráčky na tenisových turnajích nastupují pod neutrální vlajkou a bez státních symbolů.

Reklama

  2 : 6, 7 : 6, 3 : 6 Dimitrov - Menšík 2 : 6, 7 : 6, 3 : 6 konec
20240427T18 : 35:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  0 : 6, 2 : 6 Macháč - Shelton 0 : 6, 2 : 6 konec
20240427T20 : 00:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Kruegerová - Bejlek zítra 11 : 00
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová zítra 14 : 30
20240428T14 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová