Hlavní obsah

Zase levačka, radovala se Navrátilová z finále Šafářové

Finalistku Roland Garros Lucii Šafářovou chválily v Paříži bývalé hvězdy českého tenisu. Dvojnásobný vítěz turnaje Jan Kodeš ocenil její servis, někdejší světová jednička Martina Navrátilová strategii a věří, že i ve finále proti světové jedničce Sereně Williamsové z USA má šanci na úspěch.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Lucie Šafářová stále nemůže uvěřit tomu, že se probojovala do svého prvního grandslamového finále v singlu.

Článek
Fotogalerie

"Máme českou levačku ve finále a není to Petra Kvitová. Fantastické!" řekla Navrátilová po výhře Šafářové v semifinále nad Anou Ivanovičovou ze Srbska dvakrát 7:5. "Krásný zápas, intenzita a drama. A hlavně Lucčin výkon. Moc se mi líbila její soustředěnost a to, jak zápas nakonec dotáhla. Skvělý. Mám velkou radost i za ni," uvedla vítězka Wimbledonu Jana Novotná.

Obě bývalé hráčky souboj komentovaly. Navrátilová pro televizní stanici Tennis Channel a Novotná pro rádio BBC. "Musím být neutrální, to je pak těžké. Navíc hrála s Anou Ivanovičovou, to je taky moc prima holka. Fandila jsem oběma, ale samozřejmě je to pro mě vždycky něco extra, když vyhraje Češka," řekla Navrátilová.

Nadával jako špaček

Kodeš sledoval zápas z části hlediště vyhrazené pro šampióny. Ze začátku podle svých slov nadával jako špaček, protože Šafářová kazila, ale pak ocenil obrat. "Za stavu 2:5 se nesložila, začala najednou makat, hrát agresivně a tím se to otočilo. Začala přiriskovávat, začalo jí to jít líp a první set rozhodl," mínil Kodeš.

Líbilo se mu, jak Šafářová v utkání podávala. "Dávala esa na střed i ven z kurtu. Velmi dobře servírovala," řekl vítěz French Open z let 1970 a 1971. "Postup do finále si jednoznačně zaslouží a jsem nadšený a moc rád, že to dokázala."

Navrátilová sleduje Šafářovou celý turnaj a brněnská rodačka se v očích vítězky devatenácti grandslamových titulů ve dvouhře stále lepší. Skvěle hrála především v osmifinále proti obhájkyni titulu Rusce Marii Šarapovové. "Ale to měla lehčí, protože ten zápas vyhrát neměla. Proti Ivanovičové už byla favoritkou, předtím ji porazila pětkrát ze šesti zápasů, ale překonala ten tlak," řekla Navrátilová.

"Je to pro ni velká příležitost"

Všimla si, že Šafářová oproti dřívější době nehraje míče tak nízko nad sítí. "Bývala proto krátká. Teď hraje vyšší a delší balóny. Dobře údery mixuje. Vůbec se nedá číst, kam bude hrát. Zlepšila forhend, dneska měla víc vítězných úderů z forhendu než Ana, což už je něco," vyzdvihla Navrátilová. "A má moc dobrý plán na každé utkání. Je vidět, co chce dělat a pak to ještě dokáže zrealizovat."

V sobotním duelu o titul čeká Šafářovou nejtěžší soupeřka. Světová jednička Serena Williamsová, kterou letos porazila jen Petra Kvitová. Navrátilová si myslí, že Šafářová má šanci uspět. "Samozřejmě, všechno je možný. Je to pro ni první finále, ale taky velká příležitost. Doufám, že bude hrát pořád dobře," řekla Navrátilová.

Reklama

Související témata: