Hlavní obsah

Zázračným volejem zabránil setbolům. Z deseti bych to dal dvakrát, možná jednou, oddechl si Macháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uf! Tak tohle rozhodně nebyla lehká práce. Úvodní dvouhra druhého zápasu valencijské skupiny Davis Cupu s Jižní Koreou se protáhla na 2 hodiny a 48 minut, než Tomáš Macháč definitivně zlomil odpor Seong Chan Honga a oslavil výhru 7:6, 4:6, 6:2.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Český tenista Tomáš Macháč se chystá servírovat během utkání Davis Cupu s Jižní Koreou.

Článek

Už po nečekané výhře 3:0 první den nad Španělskem český lídr Jiří Lehečka varoval, že úspěch bude potřeba potvrdit v souboji s Korejci, proti kterým šel tým Jaroslava Navrátila v roli favorita. Hong je ve světovém žebříčku až v závěru druhé stovky, ale vytrvale povzbuzovaný korejskou lavičkou se vzepjal k velkým momentům.

„První set byl velice náročný, nemohl jsem soupeře brejknout,“ mrzelo Macháče, který nevyužil čtyři možnosti na zisk soupeřova servisu a duel dospěl do tie breaku. Kdo ví, jak by zkrácená hra dopadla, kdyby za stavu 4:5 nezahrál dvaadvacetiletý tenista takřka zázračný forhendový volej ve výskoku. Nebýt toho, soupeř by měl dva setboly…

„Nepřekvapilo to jen jeho, ale i všechny včetně mě,“ řekl Macháč v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi. „Ale asi to nebyla náhoda, jinak bych to nezahrál. Samozřejmě těžký úder, z deseti bych to tam dal dvakrát, možná jednou,“ líčil vítěz, který pak sám proměnil čtvrtý setbol. Ale sveřepého protivníka tím nezlomil ani náhodou.

„Ve druhém setu jsem měl šance, které jsem neproměnil. Pak jsem zahrál opatrnější servis a on toho hned využil, že jsem zahrál takticky blbě,“ uznal Macháč a ocenil Hongův výkon. „Servisem mě překvapil, lítal mu sice 190 (km/h), ale samá čára a na tomhle povrchu se čára nedá returnovat…“

Ve druhém dějství navíc Macháč jevil známky vyčerpání. Ale rozhodující sada přinesla velké vzkříšení. „Na třetí set jsem v sobě našel strašnou sílu a začal jsem se soustředit na to, co mám hrát, a to se i dobře povedlo.“

Inspiroval ho i loňský duel třetího kola kvalifikace US Open s Italem Cobollim, kterého po dvou vypjatých setech ve třetím skolil 6:1. „Vzpomněl jsem si na to. Herně jsem se cítil výborně, po tenisové stránce jsem o sobě nepochyboval, ale takticky jsem nehrál tak, jak bych měl,“ vysvětloval Macháč nečekané průtahy. „Naštěstí třetí set byl bravurní,“ přikývl český tenista, který si v Davis Cupu upravil bilanci ve dvouhrách na 6:1.

Reklama

Související témata: