Hlavní obsah

Zklamaná Muchová: Tokio? Těšila jsem se, byla jsem připravená reprezentovat ve dvouhře i čtyřhře

Olympijský sen se tenistce Karolíně Muchové rozplynul. Ve světovém žebříčku patří olomoucké rodačce 22. příčka, mezi českými hráčkami je za Plíškovou, Kvitovou a Krejčíkovou na čtvrtém místě. Tedy na pozici, která by jí za normálních okolností zaručovala účast v Tokiu. Přesto na OH svěřenkyně Davida Kotyzy startovat nemůže. „Budu fandit aspoň na dálku," říká zklamaná tenistka.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Muchová v Tokiu startovat nebude

Článek

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová a Kateřina Siniaková. To je pětice Češek, které budou na blížících se olympijských hrách v Tokiu bojovat o medaile. Karolínu Muchovou, která by podle současného pořadí v nominaci nechyběla, nahradila Markéta Vondroušová, která je až 41. hráčkou světa.

Rodačka ze Sokolova totiž využila tzv. zmrazeného žebříčku. Ten měla kvůli poraněnému zápěstí v druhé polovině roku 2019, v němž hrála finále French Open. A v jeho pořadí se nacházela výše než Muchová.

"Podle pravidel ITF má v nominaci přednost tzv. zmrazený žebříček před aktuálním. Proto je v nominaci Markéta Vondroušová, přestože Karolína Muchová je před ní a převládá expertní názor, že v nominaci by s ohledem na výsledky a aktuální formu měla být spíše ona. Jak jsme však ověřili na úrovni vedení ITF, jakákoli změna nominace není možná," uvedl šéftrenér svazu Stočes.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová a Karolína Muchová po finále tenisového turnaje, O pohár prezidenta ČTS

Mrzí mě to, přiznala Muchová

„Samozřejmě mě mrzí, že jsem se nedostala do nominace na olympiádu. Byla jsem připravená reprezentovat ve dvouhře i ve čtyřhře, a opravdu jsem se těšila. Ale nezbývá než respektovat pravidla Mezinárodní tenisové federace a českému týmu budu aspoň na dálku fandit," říkala Muchová

Česko tak budou ve dvouhře reprezentovat Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová, do čtyřher pak budou připraveny páry Krejčíková, Siniaková a Plíšková, Vondroušová.

"Fakticky jsme pouze předali dále nominaci tak, jak ji sestavila a určila Mezinárodní tenisová federace. Není v kompetenci národních svazů jakkoli jména měnit," dodává Jan Stočes.

Muchová tak hodlá vzniklou pauzu využít. „Mně tam vlastně vznikne prostor po Wimbledonu, kde se zkusím připravit na druhou část sezony a znovu zabojovat o vylepšení svého žebříčkového i grandslamového maxima," říká letošní semifinalistka Australian Open. Ve Wimbledonu došla před dvěma lety do čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: