Hlavní obsah

Ztracené české hvězdy: boj s psychikou, řada skandálů i nenávist soupeřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažili toho spoustu. Byli členy širší tenisové špičky, své umění prokazovali na nejslavnějších turnajích světa, kde získali skalpy těch největších tenisových es současnosti. Řeč je o Jiřím Veselém a Lukáši Rosolovi. Jejich kariéry, zvlášť pak v případě druhého jmenovaného, jsou však již těsně před finišem. Kde se v současné době nachází bývalé opory daviscupového týmu?

Foto: Profimedia.cz

Jiří Veselý a Lukáš Rosol během čtyřhry

Článek

Největší soupeř Jiřího Veselého? On sám, respektive jeho psychika. Bývalá juniorská světová jednička to dotáhla maximálně na 35. místo světa, předpovědi expertů však očekávaly víc. Mnohem víc…

Příbramský rodák vyhrál do této doby dva turnaje ATP v Auclandu (2015) a indickém Pune (2020), dvakrát se radoval ve čtyřhře. Levou rukou hrajícího tenistu srážely během jeho kariéry zdravotní problémy, ale především boj s vlastní psychikou.

Důkazem je fakt, že Veselý patří do velmi úzké společnosti tenistů, který má pozitivní bilanci s Novakem Djokovičem, když vyhrál oba dva vzájemné střety. „Nikdy bych nečekal, že ho znovu porazím, že budu mít proti Novakovi šanci. Je to skvělý šampion,“ jásal po svém druhém triumfu v Dubaji nad legendou Veselý.

Moc dalších pozitiv však následující měsíce nepřinesly. Na grandslamech se mu dařilo prakticky jen ve Wimbledonu, kde v minulém roce došel do třetího kola, letos se blýskl stejným úspěchem na US Open. Nadějné výsledky proti výborným tenistům však téměř dvoumetrový Čech prokládá propadáky s hráči z páté stovky, jak se mu to „povedlo“ na posledních dvou challengerových turnajích.

Vlastní psychikou zkoušený tenista často prohrával z role favorita i duely v rámci Davisova poháru. V současné době mu patří 290. příčka. Zda si ještě v třiceti letech dokáže rozpomenout na své tenisové umění, zůstává otázkou…

Rosol: hvězda i rebel

Zatímco Jiří Veselý ještě může snít o oživení uvadající kariéry, Lukáš Rosol už v osmatřiceti letech počítá poslední měsíce. Brněnský rodák to v dobách své největší slávy dotáhl dokonce na o devět příček lepší pozici než jeho bývalý daviscupový kolega, když byl v září 2014 26. hráčem světa. I on, podobně jako Veselý, vyhrál dva turnaje, v roce 2013 v Bukurešti, o rok později ve Winston-Salemu.

Svůj nejpamátnější zápas odehrál v sezoně 2012, kdy po životním výkonu porazil v pětisetové bitvě ve druhém kole Wimbledonu Rafaela Nadala. „Je to zázrak. Je mi líto Rafy, ale já dnes podal životní výkon. Nejsem teď schopný rozhovoru, ale děkuju celé rodině za podporu,“ těžko hledal slova po heroickém výkonu Rosol.

O velkou senzaci se postaral i o čtyři roky později, kdy v rámci Davisova poháru deklasoval v rozhodujícím zápase v Německu domácího Alexandera Zvereva a rozhodl tak o výhře českého týmu. „Je to pro mě jeden z důležitých zápasů, ale věřím, že nějaký životní ještě přijde,“ smál se po výhře Rosol. Nepřišel.

Lukáš Rosol prošel i řadou skandálů, u řady soupeřů se stal kvůli svému chování velmi neoblíbeným. Vše vyvrcholilo (ne)nominací na finálový turnaj Davisova poháru v Innsbrucku v roce 2021 a následnou neúspěšnou Rosolovou žalobou na Český tenisový svaz o částku 50 tisíc dolarů.

V současné době se Lukáš Rosol pohybuje na konci deváté stovky světového žebříčku.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro zítra 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime zítra 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime