Hlavní obsah

Australský plavec Horton půl roku před hrami v Paříži ukončil kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský plavec Mack Horton půl roku před olympijskými hrami v Paříži ukončil kariéru. Olympijský vítěz z Ria de Janeiro 2016 a šestinásobný medailista z mistrovství světa ztratil motivaci. Informoval o tom australský svaz.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Australan Mack Horton na snímku z OH v Rio de Janeiru.

Článek

Sedmadvacetiletý rodák z Melbourne před osmi lety vyhrál v Riu závod na 400 metrů volný způsob. Startoval i na posledních olympijských hrách v Tokiu, kde byl členem bronzové australské štafety na 4×200 metrů volný způsob.

Na začátku další olympijské sezony ale oznámil, že už nemá chuť ve vrcholovém plavání pokračovat. „Chtěl jsem závodit v Paříži, ale motivace už tam není. Vždycky jsem chtěl do toho dávat maximum, nechci být jen součástí týmu, takže je pravý čas skončit,“ uvedl v tiskové zprávě svazu.

Vedle úspěchů v bazénu se Horton proslavil také jako velký zastánce čistého sportu. Na mistrovství světa 2019 po zisku stříbrné medaile na 400 metrů volný způsob odmítl stát na stupních vítězů vedle kontroverzního čínského plavce Sun Janga, jenž závod vyhrál. V té době už se řešil Číňanův dopingový skandál, za který v únoru 2020 dostal od sportovní arbitráže CAS osmiletý distanc.

Horton zůstane u plavání i po skončení kariéry. Je novým prezidentem Australské asociace plavců, která hájí zájmy závodníků. „Mack má velký vliv a konstruktivní pohled a je to silná osobnost,“ řekl šéftrenér australského plaveckého týmu Rohan Taylor.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.