Hlavní obsah

Bodnutí včeličky, nebo celý roj? Čtyřkajak válí i po změnách

Michal OsobaPrávo

Jako by čeští kajakáři měli svoji tajnou a úspěšnou taktiku. Protrápit se semifinále, postoupit s odřenýma ušima a pak z jedné z krajních drah zaútočit na medaili. Taková byla sobotní cesta k bronzu deblkajaku Jakub Špicar, Daniel Havel i nedělní českého čtyřkajaku, kdy úspěšné duo doplnili Radek Šlouf a Jan Štěrba.

Posádka čtyřkajaku, zleva Jan Štěrba, Daniel Havel, Radek Šlouf a Jakub Špicar.Video: Sport.cz

 
Článek

„V semifinále asi hrály roli nervy a to, že obě posádky jsme za sebou měly finále na deblech. Večer jsme si vyříkali pár věcí a bylo to super,“ líčil nováček v sestavě Šlouf, jenž převzal roli neoficiálního mluvčího posádka od Štěrby.

Právě nejzkušenější člen čtyřkajaku před šampionátem stanovil jako hranici úspěchu šesté místo. Ale v parádní české disciplíně posledních let pochopitelně pomýšlel i výš.

Úspěch parťáků motorem

„Když v sobotu udělali kluci medaili na deblu, bylo to super, ale samozřejmě se mezi sebou poměřujeme. A já se ráno probudil a uvědomil si, že chci taky medaili. Jak jsem viděl placku naživo, byl to takový motor,“ přiznával Štěrba.

Češi tak po mírném zklamání na mistrovství Evropy, kde skončili čtvrtí, potvrdili příslušnost k nejužší světové špičce i po rošádách v sestavě a změně olympijské distance z kilometru na polovinu.

„Pětistovka je takové bodnutí včeličky, bolí jen chvilku,“ hodnotil Špicar. „Je vidět, že Kuba je o dost mladší. Já měl poslední stovku pocit, jako když na mě sedl celý včelí roj,“ usmíval se Havel.

Reklama