Hlavní obsah

Boj českých es o Paříž? Obrovský zápřah na hlavu. A nejhorší týden v roce teprve přichází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden má doma olympijské zlato a bronz, druhý olympijské stříbro, třetí zlato z mistrovství světa. Z úspěchy ověnčené sestavy ale vzejde jen jeden s cennou trofejí v podobě místenky do kanoistické soutěže v olympijské Paříži. Jiří Prskavec, Lukáš Rohan a Václav Chaloupka jsou v polovině nesmlouvavé bitvy.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kajakář Jiří Prskavec řádně zatápí i nejlepším českým kanoistům.

Článek

Nikdo zatím nemá ke startu na řece Marně s jednolistým pádlem výrazně blíže, jen Prskavec už má jistotu vystoupení na kajaku. Ve víkendových promrzlých závodech ve Veltrusech brali na kanoi Prskavec s Chaloupkou první a druhé místo, Rohan třetí a čtvrté, ale zase má nejlepší bodové ohodnocení z loňského mistrovství světa, kde skončil čtvrtý.

Domácí nominace vyvrcholí o následujícím víkendu v pražské Troji, ale o kanoistickém olympionikovi se rozhodne takřka jistě až na evropském šampionátu v Tacenu v půlce května.

Vedle slalomových dovedností rozhoduje psychická odolnost. „Je to obrovský zápřah na hlavu,“ přikyvuje Rohan. Drsnou nominační bitvu zvládl už před Tokiem a pak z toho byl životní úspěch v podobě stříbrné jízdy.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Kanoista Lukáš Rohan při nominačních závodech ve Veltrusech.

Teď přibyl další soupeř v podobě Prskavce, jenž se kanoi začal věnovat po kajakářském olympijském triumfu a svoji slalomovou výjimečnost dokládá i tím, jak rychle se dostal mezi domácí elitu.

„Jířu už beru jako regulérního soupeře. Už není ‚jen‘ kajakář, který může překvapit. Víme, co na singlu dokáže předvést,“ uznale říkal po svém sobotním triumfu Chaloupka, mistr světa z roku 2021.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Václav Chaloupka si z Veltrus veze první a druhé místo.

Prskavec má oproti svým sokům méně zkušeností, ale značnou mentální výhodu. Nominace na kanoi by pro něj byla jen něčím navíc k jeho hlavní kategorii.

„Na olympiádu na kanoi necílím, to bych musel zajet úžasně mistrovství Evropy a mít medaili, nebo by to kluci museli pokazit, což jim nepřeju,“ vypráví třicetiletý slalomový univerzál, jenž svou hlavní kategorii nezvykle sledoval na dálku.

„Zrovna jsem uspával malého, takže jsem koukal na výsledky jen na telefonu,“ vyprávěl na břehu veltruského kanálu otec dvou synů.

Předem vyhlásil, že i kvůli rovným podmínkám se svými soupeři vše podřídí kanoi. „Můj cíl je dostat se do reprezentace a být ve hře o nominaci až do konce. Jsem rád za další posun, že i když kluci jedou dobře, mají se mnou problém, což vloni nebylo, to museli udělat chybu,“ pochvaluje si progres, jaký učinil pod vedením svého otce.

To pro Chaloupku s Rohanem vede jediná reálná cesta do Paříže skrz kanoistickou nominaci. „Musíte být nejlepší a vidíte tu konkurenci. Všichni tři jsme tu předvedli vynikající jízdy, což vás vybičuje ke skvělým výkonům. Ale pak jsme zase odolnější na těch vrcholných akcích, když si tímhle projdeme,“ líčí Rohan.

V neděli se chvíli mohl těšit z vítězství, než rozhodčí u videa odhalili dotek branky, jenž ho sesunul o dvě příčky. Ví, že v Troji bude muset pořádně zabrat. „Týden mezi nominačními závody je nejhorší v roce. Nemůžete nic dělat, jen čekáte na víkend. Ale už jsem to zažil několikrát,“ hlásí 28letý Rohan.

Na břehu se tak bude horečně počítat, kdo si vyjede reprezentaci a kdo se přiblíží olympiádě. „Já si vždycky kritéria přečtu, pak je zapomenu. Až v sobotu jsem se dozvěděl, že se mi počítají dva plusové body z mistrovství světa. Ale v závodě to do myšlenek nepatří,“ ví.

Společné přání nejen kanoistů je lepší počasí pro druhou půlku nominace. Však Rohan i Prskavec se přes zimu připravovali v Austrálii, než byl tamní kanál zavřen kvůli výskytu sinic. Prskavec zůstal a pádloval na klidné vodě, Rohan s dalšími krajany cestoval na slalomový kanál do Spojených arabských emirátů.

Kdo si na kanoi vyjede olympijskou místenku?
Václav Chaloupka
17 %
Jiří Prskavec
31 %
Lukáš Rohan
52 %
Celkem hlasovalo 200 čtenářů.

„Jezdit v Austrálii tři týdny na rovné vodě jsem nezvažoval, to dá jen Jířa,“ pousmál se syn dvojnásobného olympijského medailisty Jiřího Rohana, jehož nyní vede Pavel Kubričan. „Prvně jsem chtěl letět domů, ale letenky by byly strašně drahé. Emiráty pak vyšly nejlépe stran ceny i podmínek, když to bylo po cestě domů,“ vysvětluje.

Jenže po přípravě v 25 stupních se první klíčové závody sezony jely ve Veltrusech v pěti stupních a silném větru. „Na olympiádě snad bude taky 25, tohle je jen vstupenka,“ pousmál se Prskavec. „Ale ruce mrzly pořádně,“ přiznával. „Hlavně v sobotu to byla srdcařina,“ přitakával Chaloupka, jenž formu přes zimu nabíral na olympijském kanále v Rio de Janeiru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.