Hlavní obsah

Čejka i Horská měli na MS k postupu do finále daleko

Znakař Jan Čejka i prsařka Kristýna Horská měli ve středu na mistrovství světa k postupu do finále daleko. Čejka se v závodě na 200 metrů čtrnáctým místem v semifinále postaral o zatím nejlepší umístění skromné české výpravy bazénových plavců v Budapešti, Horská byla na rovněž na dvoustovce v semifinále patnáctá. Ani jeden z nich nezlepšil ve večerním programu výkon z dopolední rozplavby.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Česká plavkyně Kristýna Horská.

Článek

Juniorský mistr světa z roku 2019 Čejka za ním výkonem 1:59,28 zaostal o 63 setin. Jeho český rekord je ještě o další bezmála dvě sekundy lepší. Od postupu dělily Čejku více než dvě sekundy. Ještě o několik desetin dál měla k finálové osmičce Horská, která se časem 2:27,87 přiblížila dopolednímu výkonu na tři setiny.

Závod na 200 metrů motýlek ovládla teprve patnáctiletá Kanaďanka Summer McIntoshová, jež posunula vlastní juniorský světový rekord na 2:05,20. Po stříbru na kraulařské čtyřstovce se radovala z prvního světového titulu mezi dospělými. Takhle mladá plavkyně získala světový titul naposledy v roce 2011, kdy vyhrála Číňanka Jie Š'-wen polohový závod na 200 metrů.

Už druhé zlato na tomto MS získal sedmnáctiletý David Popovici. Rumunský kraulař využil absence zdravotně indisponovaného amerického favorita Caeleba Dressela a po dvoustovce nenašel přemožitele ani na poloviční distanci. Ve finále časem 47,58 porazil o šest setin Francouze Maximea Grousseta. Nejvšestrannějším plavcem šampionátu se stal dvacetiletý Francouz Léon Marchand, který po dlouhé polohovce dnes ovládl i tu krátkou. K tomu má stříbro na 200 metrů motýlek.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Jan Čejka na archivním snímku.

Osmnáctou zlatou medaili z mistrovství světa získala Katie Ledecká, která dnes pomohla k triumfu americké štafetě na 4x200 metrů volný způsob.

Reklama

Související témata: