Hlavní obsah

Chvíle hrůzy. Akvabela se topila, záchrana přišla včas

Den plný problémů řešila ve středu americká výprava na plaveckém mistrovství světa v Budapešti. Synchronizovanou plavkyni Anitu Alvarezovou museli zachraňovat z bazénu poté, co se po dokončení svého vystoupení potopila a z vody ji vylovily až její trenérka a další osoba. Další medaile pak nepřidá patnáctinásobný mistr světa Caeleb Dressel, který ukončil své působení na šampionátu ze zdravotních důvodů.

Foto: Anna Szilagyi, ČTK/AP

Děsivý okamžik měl dobrý konec, Alvarezová bude po kolapsu v bazénu v pořádku.

Článek
Fotogalerie

Alvarezová ztratila vědomí bezprostředně po předvedení svého finálového volného programu, podle zpráv z týmu USA je dvojnásobná účastnice olympijských her v pořádku. "Daří se jí dobře," řekla vedoucí amerického týmu několik minut po incidentu, na němž se podle ní podepsal stres ze soutěže.

Volný program při absenci ruských favoritek, jež nesmějí na MS startovat kvůli válce na Ukrajině, vyhrála stejně jako technické sólo Japonka Jukiko Inuiová. Alvarezová byla sedmá. Česká reprezentantka Karolína Klusková obsadila v pondělí 18. místo a do finálové dvanáctky nepostoupila.

Co je s Dresselem?

Sedminásobný olympijský vítěz Dressel na MS v Budapešti získal zlato na 50 metrů motýlek a v kraulařské štafetě na 4x100 metrů. V úterý těsně před večerním semifinále odstoupil z kraulařské stovky, ale pokračování na šampionátu nechával otevřené. Nakonec už žádný další start nepřidá.

"K tomuto rozhodnutí se dospělo po konzultaci s Caelebem, jeho trenéry a lékařským týmem. Naší prioritou je a vždy bude zdraví našich sportovců a budeme nadále poskytovat Caelebovi podporu, kterou potřebuje k rychlému uzdravení," uvedla plavecká federace USA. Dressel měl ještě nastoupit na 50 metrů volný způsob a 100 metr motýlek.

Dnes odstoupila také členka australských medailových štafet Shayna Jacková, která si při rozcvičce na rozplavby na 100 metrů volný způsob zlomila ruku. Zranění kotníku už dříve vyřadilo stříbrnou olympijskou medailistku Siobhán Haugheyovou z Hongkongu. Kvůli dýchacím problémům odstoupil čtyřnásobný olympijský medailista Chad Le Clos z JAR.

Reklama

Související témata: