Hlavní obsah

Doba stříbrná skončila! Říkejte mi mistře, dlouho jsem to neslyšel, smál se zlatý Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětkrát skončil kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa na kilometrové trati těsně pod nejvyšším stupněm. V Duisburgu už na něj nikdo nestačil! Ve třiceti letech se dočkal premiérového titulu v olympijské kategorii.

Martin Fuksa po zisku titulu mistra světa.Video: kanoe.cz

 
Článek

„Už bylo na čase,“ smál se Fuksa, který závod ovládl díky drtivému finiši. „Stříbrných medailí už jsem měl dost, chtělo to prolomit a posunout se z vicemistra na mistra, což se mi povedlo. Tak mi říkejte mistře, ale jen dneska,“ vyprávěl dobře naladěný kanoista. „Zní to hezky, dlouho jsem to neslyšel,“ přiznal.

Když projel cílem, žádné velké emoce na sobě nedával znát, až po chvíli si zapumpoval pěstí. Pro českou kanoistiku získal zlato z olympijské disciplíny po devíti letech od triumfu kajakáře Josefa Dostála a čtyřkajaku.

Fuksa už získal dvě zlata na pětistovce, naposledy v roce 2017 v Račicích. „A šest let už je dlouhá doba. Jsem rád, že to přišlo zrovna tady v Duisburgu, kde to mám moc rád,“ pochvaloval si tradičně hlasitou německou kulisu povzbuzující všechny kanoisty.

Nymburský kanoista předvedl mazácký taktický výkon. Nikam se nehnal, počkal si na poslední dvoustovku. „Je to kilometr, není potřeba být první na pětistovce nebo na 750 metrech. Důležité je být první v cíli,“ věděl.

V posledních metrech už s náskokem pozici kontroloval. „Jen jsem trochu povolil a najednou viděl Rumuna, jak se hrozně blíží. To jsem si říkal, jestli jsem to nepodcenil,“ přiznával. V cíli byl ale první o osm desetin, jasně tak získal jedno z pěti míst pro Česko na olympijských hrách v Paříži.

O další se pokusí po boku svého bratra Petra, s nímž ho čeká v sobotu semifinále na deblkanoi. „Doufám, že se do toho bráchovi půjde lépe, když za sebou bude mít mistra světa,“ vtipkoval.

V Paříži pojede díky Josefu Dostálovi i český kajakář, čtyřnásobný olympijský medailista skončil v Duisburgu pátý, prvních šest získalo místenku. Skončila mu tak úžasná série, poprvé od roku 2012 se z vrcholné světové akce vrací bez medaile. „Ale hlavní cíl letošní sezony bylo účastnické místo,“ říkal s vědomím, že přípravu ovlivnila nemoc.

„A tohle je pořád velký pokrok oproti jaru, kdy jsem byl dvakrát desátý na Světových pohárech, které nebyly stoprocentně obsazené. Páté místo není megaúspěch, ale jsem spokojený,“ hodnotil.

Reklama