Hlavní obsah

Doktor povede rychlostní kanoisty k úspěchu v Londýně

PRAHA

Kanoista Martin Doktor už bude při závodech pouze pobíhat po břehu se stopkami. Dvojnásobný olympijský vítěz a nový reprezentační trenér rychlostních kanoistů ukončil kariéru a nyní chce sport, jemuž věnoval celý život, dostat zpět do povědomí veřejnosti. V plánu má zajistit úspěchy na nejbližších olympijských hrách. Věří, že do Londýna 2012 se dostanou alespoň čtyři lodě a uspějí tam. V Pekingu byl letos jen deblkajak žen Jana Blahová, Michala Mrůzková.

Článek

"Sám jsem poznal, že veškeré plánování výsledků je věštění. Ale mým přáním by bylo mít minimálně čtyři lodě v Londýně. Samozřejmě, mám přání, aby byla také medaile, ale už jako sportovec jsem nerad říkal, jak to dopadne. Určitě se ale budu snažit," slíbil na středeční tiskové konferenci Doktor, promovaný doktor psychologie na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze.

"Martin má jméno, respektují ho závodníci a trenéři, má vzdělání," řekl předseda Českého svazu rychlostní kanoistiky Jan Boháč. Doktora oslovil loni na podzim, zda-li by po závodní kariéře neměl zájem stát se reprezentačním trenérem. Sám kanoista o tom začal uvažovat až poté, co se neprobojoval do Pekingu a ukončil kariéru. "Jsem za tu nabídku rád, potěšila mě. Vystoupil jsem na břeh a chci pomáhat kanoistice dál," prohlásil Doktor.

Asistovat mu bude bývalý polský a americký kouč Jerzy Dziadkowiec, který s týmem spolupracoval už loni, a kanoistův otec a celoživotní trenér Josef Doktor. "Potřebuju ho jako člověka, který mi bude radit dál. Má obrovské zkušenosti a nevyužít toho, to by byl naprostý nesmysl," uvedl Doktor. "V systému tréninku a v praktických věcech má na rozdíl ode mě velké zkušenosti," doplnil.

Bojovali s vedením svazu

Společně kdysi razili cestu individualismu a bojovali s vedením svazu. Josef Doktor se před lety nabídl, že bude reprezentaci trénovat, ale s vedením kanoistického svazu se nedohodl. "Nebyl zpočátku úplně přesvědčený, že bych to měl vzít, ale nakonec uznal, že je to dobrá cesta," řekl Martin Doktor. Jeho otec měl radikální názory a často i kvůli tomu problémy s některými lidmi od vody. "Já s tím počítám, že se nezavděčím každému, ale nesmí to přerůst do osobní roviny," pokračoval Doktor junior.

Bude mít obsáhlé kompetence, ale zároveň i velkou zodpovědnost. Vedení svazu nebude hodnotit nejbližší mistrovství Evropy či světa, ale až olympijskou kvalifikaci, potažmo samotné hry v Londýně. "Plán mám na čtyři roky, ale hlavní bude rok 2011, kdy se jede olympijská kvalifikace. To pro nás bude existenčně dost důležité," měl jasno nový reprezentační kouč.

Bude spolupracovat s vědeckými centry, jednotlivými trenéry resortních středisek, využívat tréninkové americké olympijské centrum v blízkosti San Diega, kde už párkrát byl. "Moje práce bude především v plánování a vedení týmu lidí," vyprávěl Doktor. Dbát bude i na boj proti dopingu. "To bude jeden z mých hlavních bodů. V případě pochybností budu tvrdě prověřovat a budu stát za tím, aby náš sport zůstal čistý," prohlásil.

Chce se podílet na růstu talentů

Nechce ale jen řídit, chce se i osobně podílet na růstu talentů. Od listopadu bude v resortu ministerstva vnitra zaměstnán jako trenér a jeho prvním osobním svěřencem bude nadějný kanoista Jan Halda ze Sezemic, odkud Doktor pochází. "Do budoucna mám vytipované nějaké lidi, které bych rád dál vedl. Ale zatím nepočítám s velkým týmem," upozornil.

Na vodě se ale už jako závodník v rychlostní kanoistice už neobjeví. Maximálně na dračích lodích, které mu učarovaly i díky partě dalších devatenácti kanoistů. "To je sport až do důchodového věku," usmál se Doktor. "Na mistrovství republiky mě už jen těžko uvidíte," dodal.

Reklama

Související témata: