Hlavní obsah

Hradilkův poslední závod? Emoce a vzpomínky. Na triumfy i legendární party

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes cyklostezku u kanálu v pražské Troji se hnal dav fanoušků, který doprovázel Vavřince Hradilka při jeho poslední závodní jízdě. Bývalý mistr světa na kajaku a olympijský medailista se loučil s profesionálním sportem a jeho parťáci a parťačky z peřejí měli na co vzpomínat.

Foto: Iva Roháčková

Při loučení Vavřince Hradilka nemohla chybět ani jeho manželka Lucie s dcerami Sárou a Kaylou.

Článek

Chtěl se loučit na stupních vítězů, skončil osmý, ale o výsledek už tolik nešlo. Hradilek po dojezdu zůstal v cíli, povzbuzoval své mladší parťáky a s každým se pak v lodi rozloučil. Na břehu čekala manželka s dcerami, tréninkový kolega a kanoista Václav Chaloupka, další kamarádi, fanoušci…

„Hrozně jsem si to užil,“ vyprávěl 37letý slalomář se širokým úsměvem. „Ne úplně tu jízdu, ruce bolely, jedna nefunguje, jak má, tak jsem se trochu trápil, ale atmosféra byla jak na svěťáku,“ líčil Hradilek, jehož limituje oslabená ruka, což uspíšilo konec jeho kariéry.

O šanci na reprezentační tým přišel už po úvodních dvou závodech ve Veltrusech, a tak jízdy v Troji sice nechtěl pojmout exhibičně, ale plné soustředění opadlo. „Před startem jsem se fotil, byla by škoda nevyhovět. Myslel jsem, že to bude stejné jako vždy, ale nebylo. Lidi jsem hodně vnímal, díky nim jsem dojel dolů, jinak bych snad cestou zastavil,“ líčil.

Vavřinec Hradilek při oznámení konce kariéry.Video: Sport.cz

Slalomový svět neopustí, rozlučku plánuje v rámci Světového poháru v Troji začátkem června. I po ní zůstane na Hradilka spousta vzpomínek ze slalomových kanálů a okolí.

„Já si vždycky vybavím mistrovství světa tady v Troji,“ má jasno olympijský šampion Jiří Prskavec. Tehdy jako 20letý mladík stál na druhém stupínku vedle zlatého parťáka. „Pro mě to byla první světová medaile, Vávra už byl extrémně známý sportovec a teď bouchl titul mistra světa. Euforie byla obrovská. A oslava úspěchu byla taky obrovská,“ culí se.

Foto: Iva Roháčková

Vavřinec Hradilek naposledy se svou závodní lodí.

Z Troji se slavící kajakáři přesunuli do centra Prahy. „Bylo to ostré. Poprvé jsem viděl Vávru hustě pařit, chvílemi jsem se až bál,“ směje se Prskavec. A Hradilkovu pověst závodníka, který své úspěchy uměl patřičně oslavit, potvrzuje i další z hvězdných českých kajakářů Vít Přindiš.

„Taky si vzpomenu na rok 2013, kdy Vávra vyhrál svět a naplno do toho šlapal. Já měl čerstvě po škole a měl jsem tu čest s ním trénovat, vidět, jak se ten sport dá dělat profesionálně. Líbil se mi drajv, jaký měl, než začal přecházet i do jiných aktivit,“ připomíná Hradilkův pozdější přesah do hereckých, podnikatelských či cestovatelských sfér.

„A taky se mi vybaví party, které jsme zažili, těch byly mraky a některé byly legendární,“ usmívá se předloňský bývalý mistr světa Přindiš.

Hradilek ale zanechal stopu i v nastupující generaci slalomářů. „Já se s ním osobně neznala tak dobře, ale dojem na mě udělal velký,“ vypráví 22letá Gabriela Satková, majitelka evropského zlata z Troji a medailistka z mistrovství světa.

„Brala jsem ho jako usměvavého kluka, který přistupuje k věcem zodpovědně, ale zároveň s lehkostí. Vždycky jsem k němu vzhlížela a pak to byl kluk, kterého potkávám tady v loděnici. Jsem ráda za to, jaký je člověk a co všechno pro náš sport udělal,“ dodala Satková, která si vybojovala reprezentační družstvo na kajaku i kanoi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.