Hlavní obsah

I chumelenici při závodech už zažila. Hilgertová je před MS připravena na všechno

Praha

V 46 letech zažívá kajakářka Štěpánka Hilgertová nadmíru povedenou sezónu. Ve dvou ze čtyř závodů Světového poháru ve vodním slalomu byla na stupních vítězů, což se jí naposledy povedlo v roce 2007. Formu chce prodat na zářijovém mistrovství světa v americkém Deep Creeku.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kajakářka Štěpánka Hilgertová před odletem do amerického Deep Creeku na mistrovství světa ve vodním slalomu.

Článek

Lepší povzbuzení než druhé místo při finále SP v Augsburgu jste si asi nemohla přát.

Určitě. Pořád nepatřím mezi favoritky na medaili, to si nebudu namlouvat. Ale už jen to, že jsem se letos ve svěťáku třikrát dostala do finále, byť s odřenými zády, bylo povzbuzením. Medaile v Troji a Augsburgu potvrdily, že když už se do té desítky dostanu, může se stát cokoliv. Někdy ani povedená jízda na placku nestačí, jindy uděláte chyby a stejně je z toho medaile. Klíč k úspěchu leží v semifinále, tam je velký tlak, do finále chce mnohem víc holek než těch deset. A když postoupím, tak ve finále už se mi jezdí většinou dobře.

Šampionát v Deep Creeku tak vyhlížíte s optimismem?

Těším se tam, moje schopnost prodávat formu v závodech teď gradovala, i když je pravda, že sezóna je dlouhá a závodů jsme jely dost. Druhá polovina září je dost pozdě, spousta odvětví už v té době má po sezóně.

Trať v Deep Creeku jste si vyzkoušela už při soustředění v červenci. Sedí vám?

Je tam hodně míst, kde voda neodtéká úplně po směru, ale spíš bloudí v takových lagunách a nikam to nejede. Hodně bude záležet na tom, jak bude trať vytyčená přímo na závody, snad tam moc takových míst nebude. Na soustředění mi přišlo, že jsme si rychle zvykli, ale pořád tam byly pasáže, kde člověk musel hodně makat, aby se posunul o pár metrů dál. Moc se to nedá k něčemu přirovnat.

Kanál v Deep Creeku leží v nadmořské výšce přes kilometr. Místní hlásí, že vyloučeno není ani sněžení. Závodila jste někdy v chumelenici?

Pamatuju si, jak byl kvůli hustému sněžení přerušen v Českých Budějovicích nominační závod na olympiádu v Atlantě. Začátkem dubna to tady není zas tak výjimečné, tréninků jsem při sněžení a v ledové vodě zažila spoustu. V Americe bude aspoň teplá voda, tak by neměla tolik vychladnout, ani když bude chladněji.

Berete si do zámoří novou loď?

Mám tu, kterou jsem dřív proklínala. Za šest týdnů jsem si na ni ale zvykla. Výrobce lodí Vajda měl nějakou celozávodní dovolenou, novou mi poslal až teď po Augsburgu, ale s ní jsem se nedokázala sžít. Přijela jsem unavená, ale stejně to v tréninku nebylo nic moc, nevěděla jsem, jestli je to mnou, nebo lodí. Až pak jsem si vzala do Veltrus obě lodě a byl to nebetyčný rozdíl, na každé jsem měla úplně jiný pocit. Tak jsem se vrátila k té testovací, na které jsem zajela dobrý výsledek v Augsburgu, přebrousili jsme ji takovým podvodním šmirglem a vyspravili.

Odkud tedy máte tu, s níž pojedete na mistrovství světa?

Já na ní jezdím od Světového poháru v Troji. Podle mě byla postavená na podzim, někdo na ní jezdil, protože je vylepovaná, pak ji vrátil výrobci, asi proto, že do ní teklo pod límcem, ale to jsme nějakým kuchyňským gelem zadělali.

Není zvláštní, že dvojnásobná olympijská vítězka jezdí v lodi, kterou už někdo vrátil?

Mně se na ní jezdí dobře, je to lepší než mít nějakou funglovku. Já měla snahu si na novou zvyknout, ale prostě mi neseděla, chovala se jinak. Nehraje roli, že tahle je pár měsíců stará.

Nominační závody jste jela na lodi, s níž jste závodila na olympiádě v Londýně…

To už je ale tři roky starý typ. Tenhle už je progresivnější, má zahnutější zadek a dává mi větší komfort, i lidi mi říkají, že na ni vypadám živěji. Sice není mým zvykem měnit v půlce sezóny typ lodi, ale tahle změna mě posunula dál.

Kdy do zámoří vyrazíte?

Už v sobotu, na kanálu se dá trénovat od třetího září, tak s manželem letím na dva dny do New Yorku, kde si uděláme takovou aklimatizační minipauzu v přípravě. V úterý pak přiletí skupina s Jířou Prskavcem a holkama, s nimi mi do Washingtonu přijede loď a pádlo.

Reklama

Související témata: