Hlavní obsah

Jaký to má, sakra, smysl? Ukrajinský rekordman se ohradil vůči sankcím proti Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina světových sportovních organizací vyřadila po ruské invazi na Ukrajinu ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. Mezinárodní plavecká federace FINA je však mírnější. Plavci z obou zemí se závodů účastnit mohou, ale pouze pod neutrální vlajkou. Ukrajinskému rekordmanovi Andreji Govorovovi přijdou přijaté sankce nedostatečné.

Foto: @mikewills_sport, Twitter

Ukrajinský světový rekordman Andrej Govorov.

Článek

Ukrajinský plavec Andrej Govorov, který je držitelem světového rekordu na 50 metrů motýlek z roku 2018, evropským šampionem z roku 2016 a bronzovým medailistou ze světového šampionátu z Budapešti z roku 2017 na stejné distanci, se ohradil proti mírným sankcím, které byly uplatněny vůči Rusku po invazi na Ukrajinu.

„FINA nic nedělá, protože Rusové v ní mají velký vliv," domnívá se Govorov. Jako příklad uvedl prezidenta ruské plavecké federace Vladimira Salnikova. „Nevím, kolik jim platí, ale tohle přece nejsou žádné postihy," řekl plavec v rozhovoru pro německý list Augsburger Allgemeine.

Ruští sportovci byli již několikrát sankcionováni kvůli dopingovým skandálům a mohli startovat pouze pod neutrální vlajkou. Jinak tomu není ani v tomto případě, kdy valná většina mezinárodních sportovních organizací vyřadila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. FINA však k tomu navzdory doporučení od Mezinárodního olympijského výboru nesáhla. Pouze jim zakázala užívat názvy svých zemí, národní barvy, vlajku i hymnu a závodit mohou pouze jako neutrální sportovci.

„Uvalujeme tedy stejné sankce za válku jako za doping. Jaký to má smysl?" ptá se Govorov, který už sepisuje prohlášení, ve kterém po plavecké komunitě požaduje, aby podpořila FINA v uvalení přísnějších sankcí. „Jednám kvůli tomu s dalšími známými plavci. Když budeme držet spolu, donutíme FINA konat," prohlásil Govorov.

Mezinárodní plavecká federace sdělila, že situaci monitoruje a v případě potřeby přijme další opatření. Zatím ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na začátku března odebrala řád, který mu v roce 2014 udělila.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.